23948sdkhjf

Skansen slog rekord 2019

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skansen i Stockholm gjorde 2019 det starkaste besöksresultatet någonsin sedan gästsiffror började mätas systematiskt.

De främsta anledningarna till besöksrekordet är, enligt Skansens egna slutsatser, friluftsmuseets satsning på årskort och ett publikt erbjudande som nyttjar museets miljöer till max – satsningar som fortsätter att utvecklas under år 2020.

Sveriges turism och besöksnäring är en växande sektor som har stor betydelse för en hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet. Nöjesanläggningar runt om i Sverige stärker kontinuerligt sitt erbjudande till gästerna och Skansen, på Djurgården i Stockholm, kan 2019 visa på ett rekordår med 1.434.482 gäster. Det slår den tidigare rekordsiffran på 1.425.743 från 2013 med nästan 9.000 besökare.

Att fler besökare har sökt sig till friluftsmuseet beror på en ökad försäljning av årskort samt museets nysatsning på det publika erbjudandet under året som gått. Årskortsförsäljningen ökade under året med drygt 600 procent från 2018, från 13 000 till 89 000 sålda årskort. I april invigdes Baltic Sea Science Center, ett nytt kunskapscenter om Östersjön, och under hösten arrangerades en uppskattad höstmarknad, och senare i oktober höstlovet med en rad kusliga aktiviteter på temat ”Fasor från förr”

– Årets besöksresultat visar att vi bibehåller vår aktualitet, att vi kan vara moderna i alla tider och samtidigt vara världens äldsta friluftsmuseum. Under nästa år fortsätter vi att utveckla vårt publika erbjudande ytterligare och bjuder in till fler tillfällen där historien får nytt liv i våra vackra miljöer, säger Skansenchefen John Brattmyhr.

Även årets upplaga av Allsång på Skansen och julmarknader drog ett stadigt besöksantal, och på nyårsafton valde nästan 12 000 personer att fira in tolvslaget framför Skansens Sollidenscen.

På bilden visas en gestaltning av en viktig person i 1800-talets stadsbild i bland annat Stockholm: Sundhetsinspektören. En del av museets folkbildande verksamhet innebär att olika inslag från förr spelas upp i en interagerande teater bland alla besökarna.

FAKTA/Sundhetsinspektör

En stadstjänsteman som hade till uppgift att om möjligt stoppa smittor från att spridas i städerna tillsammans med stadsläkaren. Sundhetsinspektören kunde om det var påkallat se till att hälsovårdsnämnden sammankallades för att genomföra åtgärder mor hotande farsoter. Sundhetsinspektörerna infördes under 1800-talets snabba urbanisering men yrket levde kvar även under 1900-talets första decennier.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nytt drag av RK Travel Group

Från och med nu har resegrossisten RK Travel Group infört ett nytt grepp som pressar både den egna organisationen och konkurrenterna – men gynnar kunderna.

Skansen slog rekord 2019

AI tar över i Växjö

Resebranschen får nyord

Glöm flygskammen, nu har resebranschen fått nya roliga ord enligt dem som ställt samman 2019 års nyord!

Stena Lina storsatsar

Anmälan till Busstorget har öppnat!

Nyhetsbrev

Bussbolag i känslosam julkampanj

Arkiv

Flygresenärernas favoritdestinationer

Vart hän vill de som flyger med SAS egentligen? Ja, nu har den saken blivit utredd och det visar sig att svenskar, norrmän och danskar har helt olika preferenser!

Hårdrock på Furuvik

Hårdrocken tågar in på Furuvik i sommar när den legendariske Kiss-gitarristen Ace Frehley intar Stora Scen.

De uppträder på Grönan 2020

Nu har Gröna Lund fått klart med de första 12 artisterna för sommarsäsongen 2020 – en hel rad heta namn presenteras.

Fixar julklappar av bussbiljetter

Ras för novemberflyget

Vikingaland turismprisade

Tåg till Dalafjällen

Norwegian säljer dotterbolag

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Fem snabba frågor…

Portugal vann igen

Tre miljoner till besöksnäringen

Schram till Norwegian

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11