23948sdkhjf

Skansen slog rekord 2019

Skansen i Stockholm gjorde 2019 det starkaste besöksresultatet någonsin sedan gästsiffror började mätas systematiskt.

De främsta anledningarna till besöksrekordet är, enligt Skansens egna slutsatser, friluftsmuseets satsning på årskort och ett publikt erbjudande som nyttjar museets miljöer till max – satsningar som fortsätter att utvecklas under år 2020.

Sveriges turism och besöksnäring är en växande sektor som har stor betydelse för en hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet. Nöjesanläggningar runt om i Sverige stärker kontinuerligt sitt erbjudande till gästerna och Skansen, på Djurgården i Stockholm, kan 2019 visa på ett rekordår med 1.434.482 gäster. Det slår den tidigare rekordsiffran på 1.425.743 från 2013 med nästan 9.000 besökare.

Att fler besökare har sökt sig till friluftsmuseet beror på en ökad försäljning av årskort samt museets nysatsning på det publika erbjudandet under året som gått. Årskortsförsäljningen ökade under året med drygt 600 procent från 2018, från 13 000 till 89 000 sålda årskort. I april invigdes Baltic Sea Science Center, ett nytt kunskapscenter om Östersjön, och under hösten arrangerades en uppskattad höstmarknad, och senare i oktober höstlovet med en rad kusliga aktiviteter på temat ”Fasor från förr”

– Årets besöksresultat visar att vi bibehåller vår aktualitet, att vi kan vara moderna i alla tider och samtidigt vara världens äldsta friluftsmuseum. Under nästa år fortsätter vi att utveckla vårt publika erbjudande ytterligare och bjuder in till fler tillfällen där historien får nytt liv i våra vackra miljöer, säger Skansenchefen John Brattmyhr.

Även årets upplaga av Allsång på Skansen och julmarknader drog ett stadigt besöksantal, och på nyårsafton valde nästan 12 000 personer att fira in tolvslaget framför Skansens Sollidenscen.

På bilden visas en gestaltning av en viktig person i 1800-talets stadsbild i bland annat Stockholm: Sundhetsinspektören. En del av museets folkbildande verksamhet innebär att olika inslag från förr spelas upp i en interagerande teater bland alla besökarna.

FAKTA/Sundhetsinspektör

En stadstjänsteman som hade till uppgift att om möjligt stoppa smittor från att spridas i städerna tillsammans med stadsläkaren. Sundhetsinspektören kunde om det var påkallat se till att hälsovårdsnämnden sammankallades för att genomföra åtgärder mor hotande farsoter. Sundhetsinspektörerna infördes under 1800-talets snabba urbanisering men yrket levde kvar även under 1900-talets första decennier.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078