23948sdkhjf

Uber svarar på kritik - med ny säkerhetsteknik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Uppstickaren Uber har fått mycket kritik för brister i säkerheten, bland annat när det gäller förarnas status. Kritiken kommer framför allt från den etablerade taxibranschen. Nu svarar Uber på kritiken genom att införa en helt ny teknik.

Under december förra året lanserade Uber en ny säkerhetsfunktion i förar- och leverantörsversionerna av appen – Real Time ID Check. Funktionen innebär att förare och leveranspartners ombeds att stanna och ta en bild på sig själva vid slumpmässigt valda tillfällen, för att säkerställa att ingen obehörig har tillgång till och använder deras konton. 

Den nya ansiktsverifieringsfunktionen går ut på att förare och leveranspartners som använder någon av Ubers appar ombes stanna till och ta en bild på sig själva. Detta kan ske när som helst, som till exempel i samband med inloggning på appen eller mellan resor och leveranser. Om bilden inte matchar användarens profilbild eller om kontrollen inte genomförs, så kan kontot ifråga komma att stängas ner.

–  Real Time ID Check är en viktig säkerhetsfunktion som är ytterligare ett exempel på hur teknologi kan förbättra säkerhet. Med funktionen vill vi motverka bedrägeri och att användare lånar varandras konton, och på så sätt se till att Uber är en säker plattform för alla där alla användare faktiskt är vilka de utger sig för att vara, säger Jamie Heywood, Ubers Europachef.

För att skydda alla användares integritet kommer förare och leveranspartners kunna välja mellan en automatisk kontroll med hjälp av biometrisk teknologi eller en manuell kontroll som genomförs av en medarbetare på Uber. Om en användare som har beställt en resa eller en matleverans misstänker att en förare eller leverantör inte är vem de utger sig för att vara så kommer en uppmaning om ansiktsmatchning skickas ut automatiskt. 

Real Time ID Check är en i raden av flera säkerhetsfunktioner som Uber lanserat i Sverige den senaste tiden. Andra nya säkerhetsfunktioner inkluderar deaktivering av resenärer som konstant får låga betyg och negativ feedback från förare, Ride Check som genom pushnotiser stämmer av att allt är i sin ordning om resan skulle få ett oväntat stopp och Bike Lane Alert som uppmärksammar resenärer på cykelbanor i samband med att de ska kliva ur bilen. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vann ersättningstrafik i väst

Bussbolagsdöd på Gotland

Fritzson avgår igen

Ny i Tågföretagen

Restrenderna 2020 kartlagda

Reseaktören Ticket har kartlagt hur och vart hän svenskarna är på väg att resa under 2020.

Bytte bil mot buss

Nyhetsbrev

Vinn hotellnatt på Busstorget!

Arkiv

Konfliken Keolis-Värmlandstrafik avgjord

Region Örebro avvecklar busstrafik

Flygskammen fick effekt

Rekord på spåren

Norrköping får elbussar

Stockholms pendelbåtar tokökade

Fixar utsläppsfria taxibilar

WeRide och Jernhusen gör utsläppsfria taxibilar tillgängligt vid Stockholms Centralstation.

Santiago valde Volvo

Kompetensförsörjning på Busstorget

Surt för seniorer i Örebro

1

Mycket rabalder efter Skånes Jojo-stopp

15 december sa Skånetrafiken hejdå till Jojo och införde nytt biljettsystem – det blev ramaskri och nu svarar de ansvariga på kritiken.

Wallenskog på Kollektivtrafikdagen

SKR:s Annika Wallenskog greppar regionernas och kommunernas allt sämre ekonomi på Kollektivtrafikdagen 2020 – konferensen genomförs 13 maj i Solna.

Partnersamverkan kan vinna pris

Stockholm på väg mot nytt kryssningsrekord

Allt fler och allt större kryssningsfartyg angör Stockholms hamnar - mycket pekar på att 2020 kan gå till historien men då krävs också att turistbussarna släpps fram.

Ska locka fler till tåget

Fullsatt hos EvoBus i Vetlanda

Bra 2019 för Scania

Åstrand byter spår

Tåje mönstrar på

Blipp i Helsingborg

Fler stopp för Bolt

Wester till Svevia

Skipper avancerar

Gunnar till Sweco

Berlin-tågen tokökar

Bra 2019 för Flixbus

Tufft för plankarna

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109