23948sdkhjf

Bra 2019 för Scania

Mer än fördubbling av Scanias bussar under 2019.

2019 var ett rekordår för Scania Sverige AB:s försäljningen av Scaniabussar mer än fördubblades under året och tunga lastbilar över 16 ton är Scania marknadsledande med 44,2 procent.

Övergången till mer hållbara transporter fortsätter. Under 2019 bestod cirka 30 procent av Scania Sveriges lastbilsförsäljning av fordon för förnybara drivmedel. Då är inte drivmedlet HVO inräknat, som numera kan användas för alla fordon med dieselmotorer. Denna trend beror dels på en ökad medveten om klimatfrågor, inte minst hos dagligvaruhandeln, samtidigt som kraven på miljözoner i städerna blir tydligare.

Antalet registrerade Scaniabussar 2019 uppgick till 146 stycken* vilket gav en marknadsandel på cirka 14 procent. Orderingången 2019 landade på en rekordhög nivå med 485 Scaniabussar sålda, vilket ger ett bra utgångsläge inför 2020.

– Det mest fantastiska är att alla bussar vi sålde 2019 går på förnybart drivmedel, där ungefär hälften är biogasbussar, vilket såklart bidrar till att skapa mer hållbara transporter i Sverige. Vi har också introducerat de första modellerna i Scanias nya bussgeneration, vilka är fullt elektriska stadsbussar, säger Henrik Eng, försäljningsdirektör för bussar på Scania Sverige.

Under 2019 levererades också 157 Scaniamotorer, industri, marin och genset, där en av de större mottagarna var svenska försvaret.

– Viljan att sänka koldioxidutsläpp ökar på bred front, städerna växer och inte minst urbaniseringen stärker efterfrågan på tysta och miljöanpassade leveranser, säger Niklas Engholm, försäljningsdirktör lastbilar Scania Sverige.

På servicesidan sker en effektivisering med uppkopplade fordon, vilket innebär att serviceanläggningarna fjärravläser hur fordonen mår och kallar in dem när det behövs, varken mer eller mindre.

– Det gör att vi kan förhindra onödiga stopp på vägarna, bli mer proaktiva, samtidigt som vi kan planera servicetillfällena på ett bättre och mer effektivt sätt, säger Niklas Engholm.

Varför har Scania lyckats så bra?

– Bränsleförbrukningen och driftskostnader är en oerhört viktig parameter för vilken lastbil som kunderna väljer. Här kan jag konstatera att Scania vunnit de flesta jämförelsetester som gjorts de senaste åren. Sedan är förstås det breda servicenätverket väldigt viktigt, säger David Källsäter, vd för Scania Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078