23948sdkhjf

Stockholm på väg mot nytt kryssningsrekord

Allt fler och allt större kryssningsfartyg angör Stockholms hamnar - mycket pekar på att 2020 kan gå till historien men då krävs också att turistbussarna släpps fram.

Kryssningssäsongen 2020 väntas bli ännu ett rekordår vad gäller antal passagerare i Stockholms Hamnar. Säsongen bjuder på närmare 290 anlöp och hela 13 premiärfartyg.

Detta är i grunden glädjande för alla bussbolag som är inblandade i turist- och beställmningstrafik eftersom många av kryssningsgästerna gärna vill se Storstockholms alla sevärdheter, även de inne i centrala Stockholm. Och där blir det inte lätt, att köra turistbuss i Stockholms city innebär kluriga regler och inte så sällan förbud. Något som den lokala bussbranschföreningen brottats med i åratal utan att nå en förändring.

Eftersom det väntas bli ännu fler kryssningsturister som vill åka runt i Stockholmstrakten i år kan det till och med bli än mer problematiskt än förr om åren. Det återstår att se om branschen kan knuffa sig fram bland politiker, myndigheter och ämbetsmän i år, inte mycket tyder på det. Dock finns förutsättningarna att köra mycket trafik under säsongen.

Listan med 2020 års kryssningsfartyg är nämligen publicerad och presenterar inte mindre än 13 nykomlingar till Stockholms Hamnar. Säsongen för internationella kryssningsfartyg startar den 17 april i Nynäshamns hamn med fartyget Magellan och i Stockholm den 26 april med Viking Star. Totalt under året beräknas 288 fartyg besöka Stockholms Hamnars hamnar, varav 35 kommer till Nynäshamn.

Östersjön är ett fortsatt attraktivt kryssningsområde och säsongen 2020 går vi mot ännu ett rekordår vad gäller antalet passagerare till Stockholm. Totalt beräknar vi få besök av drygt 660 000 passagerare, säger Stefan Scheja, färje- och kryssningsansvarig Stockholms Hamnar.

Rederi Mystic Cruises besöker Stockholm för allra första gången med fartyget World Voyager den 29 juli och återkommer senare vid ett tillfälle. Rederi AIDA Cruises besöker Stockholm/Nynäshamn 46 gånger under 2020. Fartyget MSC Splendida är med sina 333 meter det längsta den här säsongen.

Totalt har säsongen 74 turnaround, varav fartyget Costa Magica 17. Turnaround innebär att passagerarna påbörjar eller avslutar sin kryssning i Stockholm. De passagerarna är extra viktiga för Stockholm eftersom de oftast stannar några extra dagar i staden och spenderar mer pengar på hotell, mat och shopping. Allt kan gå ännu bättre om det blir enklare regler för turistbussarna i Stockholm.

 

FAKTA/Nykomlingar 2020

 Sky Princess 4 maj

Le Bellot 10 maj

Marella Discovery 2 21 maj

Norwegian Escape 27 maj

Mein Schiff 6 30 maj

Veendam 2 juni

MSC Splendida 12 juni

Azamara Pursuit 14 juni

Island Princess 30 juni

Norwegian Jade 6 juli

Jacques Cartier 19 juli

Ritz Carlton 8 augusti

 

Fotnot. Kryssningssäsongen 2020 i Stockholms Hamnar startar den 17 april och trotjänaren AIDAmar avslutar säsongen den 19 oktober.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078