23948sdkhjf

Norrköping får elbussar

De elektriska spårvagnarna i Norrköping kompletteras i juni av elbussar.

I juni kommer Transdev att förnya den aktuella bussflottan i Norrköping med totalt 37 nya bussar varav två helt nya depåladdade elbussar. Detta blev klart efter att Östgötatrafiken meddelade 2019 att Transdev får fortsätta köra Norrköpings stadstrafik fram till juni 2030. 

De två nya elbussar tillverkas av kinesiska BYD och kommer att vara 18,6-meter långa och ha plats för cirka 110 passagerare. De resterade 35 bussar kommer köra på biogas, ett helt förnybart drivmedel, som ger upp till 80 procent lägre kväveoxid- och partikelutsläppen jämfört med vanlig diesel.

– Det ska bli extra kul att få vara med och introducera elbussar i Norrköping. Vi har god erfarenhet av elbussar och är idag den kollektivtrafikoperatör som har flest elbussar i Europa. Vi vet att de uppskattas av både kunder och förare. De ger inte bara en renare miljö utan även tystare reseupplevelse och stadstrafik, säger Marie-Louise Arnell, affärschef på Transdev i Östergötland.

Bussarna kommer uppges dessutom erbjuda bättre komfort för resenärerna med luftkonditionering, USB-laddare och wifi samt med APC-system som skall räkna faktiskt antal resande.

Transdev uppger själva att de idag är ledande inom elbussdrift i både Sverige och i Europa. Sedan 2017 har Transdev Europas största elbussflotta i Amsterdam med över 100 elbussar. I Sverige har Transdev just nu runt 55 elbussar i Umeå, Eskilstuna, Göteborg och Stockholm. I december 2020 kommer Transdev dessutom att lansera Nordens största elbussflotta med totalt 157 fordon i Göteborg och att elektrifiera hela stadstrafiken i Eslöv. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078