23948sdkhjf

Region Örebro avvecklar busstrafik

Region Örebro län har beslutat om stora nedskärningar av busstrafiken i regionens norra och relativt glesbefolkade del, det rapporterar Nerikes Allehanda.

En lång rad busslinjer i norra Region Örebro län försvinner på grund av besparingar. Linjerna med minst antal resenärer ryker första enligt Irja Gustavsson, S, ordförande i kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun. För närvarande är det Bivab*, hur det blir i framtiden har det spekulerats om - vissa uppger att regionens plan på sikt är att all trafik i regionen ska tas över av det offentligägda bolaget Svealandstrafiken som ägs gemensamt av regionerna Örebro och Västmandland. Men den bilden stämmer inte, enligt Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef i Region Örebro län:

– Jag vet att det är den allmänna uppfattningen bland många utanför länet, men det är faktiskt inte så planerna ser ut. Sedan i höstas så drivs ungefär hälften av länets trafik i egen regi. Planen är att den absoluta merparten av den övriga trafiken i länet ska upphandlas.

Redan nu står det dock klart att många orter kommer att bli av med linjelagd kollektivvtrafik. Ett exempel är samhället Löa som efter nedläggningen får runt 10 km till närmaste kollektivtrafik. Även hela Ljusnarsbergs kommun drabbas hårt när Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd 22 januari bestämde sig för ett stort sparpaket. Bland annat bestämdes att alla busslinjer nära tågtrafik ska läggas ner liksom alla linjer med få resenärer.

Totalt fösvinner 13 busslinjer men ytterligare fem linjer försämras. Åtgärderna sägs kunna spara nästan 60 miljoner kronor under de närmaste åren. Baksidan av myntet är dock att många äldre som bor där linjerna försvinner snabbt kommer att kosta mer när kommunerna måste bevilja färdtjänst. Att försöka driva anropsstyrd trafik i stället för den vanliga busstrafiken som försvinner kan dock vara en möjligt alternativ framöver:

– Det pågår nu ett testprojekt i två av länets kommuner med anropsstyrd trafik. Vi håller för närvarande på att utvärdera konceptet. Planen är sedan att införa detta i hela länet, säger Fredrik Eliasson.

Utvärderingen av projektet med anropsstyrd trafik ska vara klar i början av mars, rt-forum har därför anledning att återkomma till Region Örebro län då.

De redan beslutade nedskärningarna av busstrafiken sker dock inte omedelbart utan ska vara genomförda till årsskiftet 2021-2022 viket gör det möjligt för de drabbade kommunerna att försöka påverka regionerna i önskad riktning. I Hallsbergs kommun funderar de ansvariga på att ta över servicetrafiken i egen regi, något som dock skulle bli en dyr historia för en kommun med redan ansträngd ekonomi.

*) Buss i Väst AB, ett samverkansbolag bestående av 34 delägande bussbolag.

FAKTA/Linjerna drabbas vid årsskiftet 2021-2022

Total nedläggning:

308: Lindesberg-Kopparberg

353: Gusselby-Lindesberg

362: Kopparberg-Silverhöjdens såg

739: Kumla-Ekeby

742: Kumla-Täby kyrka

743: Fjugesta-Kumla

744: Kumla-Brändåsen

732: Hallsberg-Hällabrottet

780: Kumla stadstrafik

710: Hallsberg servicetrafik

754: Askersund-Brändåsen

755: Hallsberg-Skyllberg-Rönneshytta-Mariedamm- Askersund

303: Örebro-Lindesberg. Påverkas till stor del, men vissa tider då efterfrågan på resor är stor och tåget riskerar att bli fullt, kommer busslinjen att gå parallellt.

Linjer som delvis påverkas:

354: Förkortas öster om Ramsberg så att linjen starta och slutar i Ramsberg.

702: Mellan Pilängen och Kumla.

706: Mellan Askersund-Röfors.

761: Mellan Tived-Finnerödja.

705: Mellan Laxå-Vretstorp.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095