23948sdkhjf

Restrenderna 2020 kartlagda

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Reseaktören Ticket har kartlagt hur och vart hän svenskarna är på väg att resa under 2020.

Svenskarnas resebeteende har aldrig varit statiskt utan förändras från år till år, men är i dessa tider under större förändring och ökad medvetenhet än någonsin tidigare. Flera av de trender som både Ticket och övriga branschen ser inför det nya decenniet gäller ett mer hållbart och medvetet resande, med fokus på nya, lite mindre besökta resmål, avslappning och hälsa – gärna med naturen i centrum.

– De trender vi ser inför 2020 och framåt är mer hållbara, känns mer långsiktiga och går ofta mer på djupet än tidigare trender, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

OBS! De här trenderna gäller privatkunder – alla som vill veta branschtrender bör följa Gruppresebarometern som publideras i Resforums e- och papperstidningar varje kvartal!

Motarbeta överturism

Under de senaste åren har en ökande trend varit att besöka så kallade second cities – att inte besöka ett lands mest populära stad eller turistort, utan att istället välja mindre besökta platser med betydligt färre turister. Detta gynnar både besökare och lokalbefolkning: besökare möter ofta en mer genuin plats, präglad av det lokala livet snarare än en turistanpassad metropol, och de lokala näringsidkarna gynnas av inkomster från turisterna. Att besöka minde upptäckta platser är också ett sätt att fortsätta upptäcka världen, samtidigt som risken för överturism med dess negativa konsekvenser motarbetas.

Fokus på avslappning och utloggning

Tidigare upplevelsetrender, där äventyren står i centrum, börjar ge utrymme för en motsatt trend där avslappning står i centrum. Detta handlar nödvändigtvis inte om att gå tillbaka till att bara slappa på en solstol, men att fokusera på att semestern ska ge total avkoppling, lugn och ro, och inte minst att logga ut från så många digitala kanaler som möjligt. Allt för att maximera återhämtningen som en utlandssemester ger.

Holistisk hälsa i fokus – naturen i centrum

En helhetssyn på hälsa står alltmer i fokus – och detta följer med svenska resenärer även under en semesterresa utomlands. Fler efterfrågar vällagad, ekologisk, nyttig och god mat under semestern, lägger ofta till något träningspass – som gärna får vara exempelvis lugnare yoga, som ger avslappning. Naturupplevelser blir allt viktigare och fler resenärer söker sig till naturnära resmål utanför städerna, där en avkopplande semester kan kombineras med sköna vandringar i vackra landskap.

Senarelagda bokningar

Trenden att boka sin utlandsresa tidigare och tidigare, som Ticket har sett under flera år bakåt, ser ut att både avstanna och vända. I år bokar svenska resenärer sin semesterresa utomlands tätare inpå avresedatumet än tidigare. Detta är till stor del en konsekvens av att det stora trycket på semesterbokningar har mattats av något. Så sent som i fjol var fyndläget som bäst så lång tid innan avresa som möjligt. Till följd av dels den varma sommaren 2018 och dels anpassningen av utbudet som researrangörerna har gjort under det gångna året är trenden nu den motsatta, och svenskarna bokar generellt sett sin utlandssemester längre fram inpå resan än tidigare.

Hållbarhet – en del av att upptäcka världen

Hållbarhet inom resebranschen är i allra högsta grad aktuellt även under kommande 20-tal. Svenskar, generellt sett mycket beresta, ställer allt högre krav på aktörer i branschen att utveckla mer hållbara semesterlösningar. Tågresandet ökar, med nya linjer som följd, men allt viktigare är ett helhetstänk kring hållbarhet under semester. Allt från val av resmål, flygbolag och att välja direktflyg till att tänka hållbarhet på resmålet är centralt för många svenska resenärer, nu och under kommande år.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

SL pausar biljettkontrollerna

Tillfälligt logotypbyte

Taxiförbundet: Inför Rut-taxi efter krisen

Svebio kräver långsiktighet

Skyldiga två miljarder!

BusWorld tar upp coronakrisen

BusWorld arrangerar ett webbinarium om bussbranschens globala utmaningar i coronakrisens spår 9 april - Anna Grönlund medverkar som representant för den svenska branschen.

Nyhetsbrev

Transportföretagen: ”Bra men otillräckligt”

Arkiv

Trafikplikt för inrikesflyg

Fortsatt förtroende i Täby

Tack, regeringen!

Grell: ”Betala inte tillbaka!”

Researrangörer och resebyråer är nu Svarte-Petter i coronakrisen – Göran Grell, RK Travel Group ger tuffa råd som branschens alla aktörer måste följa för att överleva.

Norwegian störtdyker

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

1

”Kontantstöd till företagen!”

Sandrup tar över Svebio

Viking line fortsätter med enbart godsfrakt

Trafikuppehållet för persontransporter förlängs till 13 maj, medan gods fraktas som vanligt.

Kämpar i coronakrisen

Resemakar´n i Väst är en av många bussföretag som hamnat i djup kris – och det enda som uppmärksammats av Dagens Nyheter som besökt företaget i Vänersborg.

Bra stöd till danska buss- och taxibolag

Roslagsbanan kör vidare

Nytt hopp för biogas

Almedalsveckan ställs in

Det blir ingen Almedalsvecka i år, på grund av coronaviruset.

”Regeringsstödet måste nå bussföretagen”

2

Ministern läxade upp RKM:erna

SRF: ”Rädda jobben med statsfinansierad fond!”

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

SKR stöder bussföretagen

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Varslar hela personalen

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141