23948sdkhjf

Restrenderna 2020 kartlagda

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Reseaktören Ticket har kartlagt hur och vart hän svenskarna är på väg att resa under 2020.

Svenskarnas resebeteende har aldrig varit statiskt utan förändras från år till år, men är i dessa tider under större förändring och ökad medvetenhet än någonsin tidigare. Flera av de trender som både Ticket och övriga branschen ser inför det nya decenniet gäller ett mer hållbart och medvetet resande, med fokus på nya, lite mindre besökta resmål, avslappning och hälsa – gärna med naturen i centrum.

– De trender vi ser inför 2020 och framåt är mer hållbara, känns mer långsiktiga och går ofta mer på djupet än tidigare trender, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

OBS! De här trenderna gäller privatkunder – alla som vill veta branschtrender bör följa Gruppresebarometern som publideras i Resforums e- och papperstidningar varje kvartal!

Motarbeta överturism

Under de senaste åren har en ökande trend varit att besöka så kallade second cities – att inte besöka ett lands mest populära stad eller turistort, utan att istället välja mindre besökta platser med betydligt färre turister. Detta gynnar både besökare och lokalbefolkning: besökare möter ofta en mer genuin plats, präglad av det lokala livet snarare än en turistanpassad metropol, och de lokala näringsidkarna gynnas av inkomster från turisterna. Att besöka minde upptäckta platser är också ett sätt att fortsätta upptäcka världen, samtidigt som risken för överturism med dess negativa konsekvenser motarbetas.

Fokus på avslappning och utloggning

Tidigare upplevelsetrender, där äventyren står i centrum, börjar ge utrymme för en motsatt trend där avslappning står i centrum. Detta handlar nödvändigtvis inte om att gå tillbaka till att bara slappa på en solstol, men att fokusera på att semestern ska ge total avkoppling, lugn och ro, och inte minst att logga ut från så många digitala kanaler som möjligt. Allt för att maximera återhämtningen som en utlandssemester ger.

Holistisk hälsa i fokus – naturen i centrum

En helhetssyn på hälsa står alltmer i fokus – och detta följer med svenska resenärer även under en semesterresa utomlands. Fler efterfrågar vällagad, ekologisk, nyttig och god mat under semestern, lägger ofta till något träningspass – som gärna får vara exempelvis lugnare yoga, som ger avslappning. Naturupplevelser blir allt viktigare och fler resenärer söker sig till naturnära resmål utanför städerna, där en avkopplande semester kan kombineras med sköna vandringar i vackra landskap.

Senarelagda bokningar

Trenden att boka sin utlandsresa tidigare och tidigare, som Ticket har sett under flera år bakåt, ser ut att både avstanna och vända. I år bokar svenska resenärer sin semesterresa utomlands tätare inpå avresedatumet än tidigare. Detta är till stor del en konsekvens av att det stora trycket på semesterbokningar har mattats av något. Så sent som i fjol var fyndläget som bäst så lång tid innan avresa som möjligt. Till följd av dels den varma sommaren 2018 och dels anpassningen av utbudet som researrangörerna har gjort under det gångna året är trenden nu den motsatta, och svenskarna bokar generellt sett sin utlandssemester längre fram inpå resan än tidigare.

Hållbarhet – en del av att upptäcka världen

Hållbarhet inom resebranschen är i allra högsta grad aktuellt även under kommande 20-tal. Svenskar, generellt sett mycket beresta, ställer allt högre krav på aktörer i branschen att utveckla mer hållbara semesterlösningar. Tågresandet ökar, med nya linjer som följd, men allt viktigare är ett helhetstänk kring hållbarhet under semester. Allt från val av resmål, flygbolag och att välja direktflyg till att tänka hållbarhet på resmålet är centralt för många svenska resenärer, nu och under kommande år.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussen kommer inte fram!

En förarglig miss i stadsplaneringen gjordes i Tollare öster om Stockholm, där kommer bussen inte fram i det nybyggda området, rapporterar Mitt i Nacka.

Kör vidare för 450 miljoner kronor

Nytt budgethotell lanseras

Mångmiljonaffär gick till Alstom

Klagomål på resor ökar

Klart med skånska ersättningstrafiken

Nyhetsbrev

Elflygspremiär i höst

Arkiv

Färre dog i januaritrafiken

Nya djärva planer för Flixbus 2020

Tuna Trafik fick nya ägare

Ännu en tågoperatör siktar på Norrland

Fem snabba frågor...

...till Peter Örn som kommer att vara moderator på Kollektivtrafikdagen 13 maj i år, ett av årets viktigaste branschmöten.

Volvos nya buss provkörd!

Transportstyrelsen på Busstorget

Transportstyrelsen möter bussresebranschen på Busstorget 2020 – det är en av många intressanta programpunkter på Aronsborg 16-17 april.

Förtalsanmälan mot museum

Den nu aktuella utställningen om nationalsocialismens historia på Norrköpings stadsmuseum har polisanmälts för förtal.

1

Örebro på väg mot BRT

Ett viktigt steg mot en snabb och smidig kollektivtrafik har tagits i Örebro – staden är på väg att bygga ett BRT-system.

Skarpa förslag om biodrivmedel

Nyrekryterad till Taxiförbundet

Plus

Transportsektorns forskningsleverantör

Tomas Svensson är inne på sitt tredje år som generaldirektör för VTI - institutionen som levererar kunskap på beställning.

Två delar på norrländska nattågen

Uppstickare in i finrummet

Ännu ett rederi valde Hogia

Hogia har vunnit ännu ett rederikontrakt som nu inför ett helt nytt bokningssystem.

Bäst på brottsförebyggande

SL-trafiken slog rekord

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Trädens nyår i Israel

Tillbaka i Sverige

Nordiskt möte om klimatsmart turism

Brexit stoppar inte bussresan - ännu

Färre åkte buss i Halland 2019

Mönstrar på Rosella

Skånetrafiken summerar 2019

1

Volvo Bussar i glädjerus

Fler vill resa hållbart

Tillfälligt toppjobb

Järnvägskonsulter instiftar klimatmål

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156