23948sdkhjf

Fler vill resa hållbart

Nästan ingen vill avstå, men sex av tio vill göra sin utlandsresa mer hållbart - en fet chans för den miljövänliga bussen.

Fler och fler svenskar är uppmärksamma på miljö och hållbarhet, och vad vi kan göra för att förbättra dessa områden - inte minst när det gäller utlandsresor. Men få svenskar är villiga att helt avstå utlandssemestern, däremot ökar medvetenheten och viljan att göra resan mer hållbar - både på flyget och på destinationen.

Debatten om flyget och dess påverkan på miljön har gjort många människor mer medvetna om sina flygningar. Vid inrikesresor så finns tåget ofta som ett miljövänligt alternativ till både bil och flyg, och många kunder är beredda att anpassa sitt resande och välja ett mer miljövänligt färdmedel. För utlandsresor finns det däremot oftast inget alternativ till flyget, och få svenskar är beredda att helt avstå utlandsresor.

Däremot vill de flesta svenska resenärerna göra resan mer hållbar – på alla tänkbara sätt. Till exempel genom att välja direktflyg, packa mindre bagage, vara bort längre när man reser, välja hållbarhetscertifierade hotell, tänka på att gynna lokala näringsidkare med mera.

– Svenskarna reser i genomsnitt utomlands på semester 1,3 gånger per år – och få är villiga att avstå från att flyga. Däremot är det otroligt glädjande att fler än någonsin tänker på hur de reser, samt vad de kan göra för att göra sin resa mer hållbar, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Sex av tio (56 procent) svenskar säger att de vill göra sin resa mer hållbar. Av de som på något sätt agerar för att göra sitt resande mer miljömässigt hållbart uppger den största andelen att de stöttar lokalbefolkningen och lokala näringsidkare under resan (48 procent), samt väljer direktflyg utan mellanlandningar (45 procent). Fler män (26 procent) än kvinnor (8 procent) uppger att de inte gör något för att utlandsresandet ska bli mer hållbart. 17 procent av svenskarna totalt uppger att de inte gör något för att göra resan mer hållbar.

Turistbussen är faktiskt ett av de hållbaraste sätten att åka på en utlandsresa. Bussen går i dag i stort sätt alltid på fossilfritt drivmedel som också finns tillgängligt i allt fler länder ute i Europa. Här har bussresebranschen en bra chans att påtala bussens fördelar eftersom den till och med slår ut tågen i miljöligan, i alla fall i Central- och Syderuopa som producerar elen till tågen med bland annat kolkraft.

När nedan är frågan som ställdes och hur svaren löd:

Vad gör du för att göra din resa mer hållbar?

  1. Stöttar lokalbefolkningen/lokala näringsidkare, 48 procent

  2. Väljer direktflyg utan mellanlandningar, 45 procent

  3. Energisparar på hotellet, 40 procent

  4. Avstår från alla aktiviteter med djur, 38 procent

  5. Väljer andra resesätt än flyg, till exempel tåg eller båt, 27 procent

  6. Väljer alternativa resmål, som inte lider av överturism, 17 procent

  7. Klimatkompenserar delar eller hela min resa till resmålet, 17 procent

  8. Minimerar packning, för att minimera bränsleförbrukning, 15 procent

  9. Väljer hållbarhetscertifierade hotell, 7 procent

Källa: Tickets Sifoundersökning 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078