23948sdkhjf

Brexit stoppar inte bussresan - ännu

1 februari 2020 lämnade Storbritannien Europeiska unionen – men bussresan dit kan fortsätta som vanligt enligt Sveriges Bussföretag.

Hur blir det nu för en bussresearrangör som vill fortsätta arrangera bussresor till Storbritannien? Så här skriver Sveriges Bussföretag på sin hemsida: Den brittiska ambassaden uppger att tillfällig internationell trafik ska fungera som vanligt, även efter Brexit. Storbritannien har inte ingått i Schengensamarbetet så där sker ingen förändring.

För att garantera minimering av eventuella störningar har man använt befintliga skrivningar i existerande avtal och överenskommelser för marknadstillträde. Lagstiftningen som antagits i Storbritannien är i linje med EU:s förordning 2019/501 om Basic road connectivity. Medlemsstaternas dokumentation för förare kommer vara fortsatt godkända, vilket även inkluderar EU:s Driver Certificates of Professional Competence, CPC, och EU-körkort. 

Vad gäller dokumentskrav kommer Storbritannien att övergå till att ingå i Interbus-överenskommelsen, vilket gör att det framöver är Interbus-dokumentet som gäller för tillfällig trafik istället för som idag Waybill-dokumentet. Försäkringsbevis, grönt kort, kan bli aktuella för resor till Storbritannien. Försäkringsbolagen ger i dagsläget olika besked. Sveriges Bussföretags rekommendation är att alltid ha med försäkringsbeviset vid resor utanför Sverige, oavsett om resan sker inom EU eller inte.

Läs mer på Sveriges Bussföretag webbplats HÄR!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078