23948sdkhjf

Dyr nota för upphandlingsmiss

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

När Region Stockholms skärgårdstrafik skulle upphandlas begicks flera misstag – resultatet blev en förlikning i mångmiljonklassen.

Det hela började 2015 när Stockholms Sjötrafik förlorade kollektivtrafiken till sjöss i Stockholms skärgård i den då genomförda upphandlingen. Problemet var att upphandlingen hade utförts på fel sätt vilket senare fastställdes i domstol. Stockholms Sjötrafik stämde därefter landstingen (som det hette då) på 40 miljoner kronor – summan baserades på de kostnader som drabbat rederiet på grund av den felaktiga upphandlingen.

Det var kammarrätten som avgjorde att upphandlingen var felaktigt genomförd. När rederiet stämde landstinget hamnade fallet i tingsrätten i stället – och där vann landstinget.

Trots segern valde landstingets efterträdare, Region Stockholm, att försöka få till en förlikning i stället för att det skulle bli ännu en rättegång om rederiet överklagade tingsrättens dom. Förlikningen innebär att regionen betalar 21 miljoner kronor till Stockholms Sjötrafik. Därmed är upphandlingsmissen historia, men dyrt blev det för regionen, pengar som hade kunnat göra bättre nytta i form av investeringar i kollektivtrafiken

Men enligt skärgårdsregionrådet Gustav Hemming var uppgörelsen bra, det hade kunnat sluta med ännu större kostnader för regionen om ingen förlikning kommit till stånd, uppger han i en SVT-intervju.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Vann mångmiljonkontrakt för underhåll

"Kalla in turistbussarna"

Säkerställ att busstrafiken fungerar även om fler blir sjuka, tag hjälp av turistbussföretagen – det kräver den socialdemokratiske oppositionspolitikern Jens Sjöström i region Stockholm.

Viktig info om kör- och vilotider

Från och med onsdag nästa vecka slutar de tillfälliga reglerna om kör- och vilotider gälla, meddelar Transportstyrelsen. 

Bussförar-SM 2020 har startat!

Bussförar-SM 2020 har startat – det är nu dags för alla bussförare att anmäla deltagande i uttagningstävlingen, bara då finns chans att nå finalen i september.

Stena lägger ner färjelinje

Norwegian ansöker om rekonstruktion

Nyhetsbrev

Eurowings läggs ner

Arkiv

Spårvägsuppdrag i Helsingfors

Nytt grepp för serviceresor

SL pausar biljettkontrollerna

Tillfälligt logotypbyte

Taxiförbundet: Inför Rut-taxi efter krisen

Svebio kräver långsiktighet

Skyldiga två miljarder!

BusWorld tar upp coronakrisen

BusWorld arrangerar ett webbinarium om bussbranschens globala utmaningar i coronakrisens spår 9 april - Anna Grönlund medverkar som representant för den svenska branschen.

Transportföretagen: ”Bra men otillräckligt”

Trafikplikt för inrikesflyg

Fortsatt förtroende i Täby

Tack, regeringen!

Grell: ”Betala inte tillbaka!”

Researrangörer och resebyråer är nu Svarte-Petter i coronakrisen – Göran Grell, RK Travel Group ger tuffa råd som branschens alla aktörer måste följa för att överleva.

Norwegian störtdyker

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

1

”Kontantstöd till företagen!”

Sandrup tar över Svebio

Bra stöd till danska buss- och taxibolag

Nytt hopp för biogas

Rekord i varsel

Konkurserna skenar

SKR stöder bussföretagen

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Varslar hela personalen

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113