23948sdkhjf

Dyr nota för upphandlingsmiss

När Region Stockholms skärgårdstrafik skulle upphandlas begicks flera misstag – resultatet blev en förlikning i mångmiljonklassen.

Det hela började 2015 när Stockholms Sjötrafik förlorade kollektivtrafiken till sjöss i Stockholms skärgård i den då genomförda upphandlingen. Problemet var att upphandlingen hade utförts på fel sätt vilket senare fastställdes i domstol. Stockholms Sjötrafik stämde därefter landstingen (som det hette då) på 40 miljoner kronor – summan baserades på de kostnader som drabbat rederiet på grund av den felaktiga upphandlingen.

Det var kammarrätten som avgjorde att upphandlingen var felaktigt genomförd. När rederiet stämde landstinget hamnade fallet i tingsrätten i stället – och där vann landstinget.

Trots segern valde landstingets efterträdare, Region Stockholm, att försöka få till en förlikning i stället för att det skulle bli ännu en rättegång om rederiet överklagade tingsrättens dom. Förlikningen innebär att regionen betalar 21 miljoner kronor till Stockholms Sjötrafik. Därmed är upphandlingsmissen historia, men dyrt blev det för regionen, pengar som hade kunnat göra bättre nytta i form av investeringar i kollektivtrafiken

Men enligt skärgårdsregionrådet Gustav Hemming var uppgörelsen bra, det hade kunnat sluta med ännu större kostnader för regionen om ingen förlikning kommit till stånd, uppger han i en SVT-intervju.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079