23948sdkhjf

Trädens nyår i Israel

10 februari firas Tu B’Shevat i Israel – de judiska trädens nyår.

En resa till Israel bjuder på många sevärdheter. Få vet nog att världens äldsta miljöorganisation grundades där, långt innan staten Israels födelse: KKL-JNF körde igång sin verksamhet redan 1901. Då liksom alltjämt handlar arbetet om att plantera träd och göra det ökenlika landet allt grönare. Sedan 1901 har över 240 miljoner träd planerats i Israel av den ihärdiga och snart 120 år gamla miljöorganisationen.

Tu B’Shevat är de judiska trädens nyår och syftar till att framhäva trädens viktiga roll i ekosystemet och för en grönare planet. Tu B’Shevat är ett viktigt initiativ som bidrar till skogens återhämning och fortsatt grönska. Något som gruppresan till dagens Israel kan ta upp om inte i år så till nästa år – då KKL-JNF fyller 120 år.

För redan 10 februari firas högtiden Tu B’Shevat i Israel i år, vilket är ett av landets fyra nyår och översätts till de israelska trädens nyårsafton. Under Tu B’Shevat äter judar mängder av frukt som har en tydlig israelisk koppling som exempelvis vindruvor, fikon, granatäpple, oliver och dadlar. Enligt tradition ska judar även äta en ny säsongsfrukt varje år, en frukt som endast förtärs under Tu B’Shevat och aldrig under det övriga året.

I början av 1970-talet publicerades litteratur om judarnas uppfattning om ”Adam-adamah”, vilket översätts till relationen mellan människa och natur. Den nya teknikens tillkomst förändrade samhället med ökad konsumtion och försvagat miljötänk, vilket oroade allmänheten. Tu B’Shevat är ett resultat av denna oro- en årlig tradition som uppmuntrar allmänheten till att plantera ett träd alternativt att donera pengar till planteringsorganisationer för en grönare tillvaro och hållbar planet. Traditionen symboliserar även ett stärkt band mellan sitt andliga inre och planeten – genom att plantera ett träd i jorden med sina egna händer, skapas ett djupt rotat band till moder jord som är ämnat att bestå för evigt.

En organisation som har varit aktiv i att plantera träd sedan 1901 är KKL-JNF, Keren Kayemeth LeIstrael – Jewish National Found, som planterat över 240 miljoner träd i Israel. De har även nyligen upprättat ett planteringscenter i Tzora-skogen, som till stor del förstördes under den förödande brand som bröt ut i augusti 2015. Tu B’Shevat är därmed ett fantastiskt initiativ som hjälper skogens återhämtning och bidrar till fortsatt grönska.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078