23948sdkhjf

Billigast Göteborg-Stockholm

Att resa med buss eller tåg mellan Stockholm och Göteborg är billigare än att ta flyget – men prisskillnaderna kan vara obegripligt stora, det visar en ny studie.

Den som vill resa mellan Sveriges största städer bör vara noggrann när resan ska köpas - priset kan skilja sig åt med flera hundra procent. Det visar Konsument Göteborgs prisundersökning av buss-, tåg- och flygresor tur och retur mellan Göteborg och Stockholm.

Konsument Göteborg har under tio veckor undersökt vad det kostar att åka tur och retur mellan centrala Göteborg och centrala Stockholm med tåg, buss eller flyg. Undersökningen, som omfattar både helgresor och resor över dagen, visar att det överlag är billigare att resa med buss eller tåg än att ta flyget - oavsett om resenären bokar långt i förväg eller nära inpå avresedatum.

I undersökningen jämförs priser från två olika operatörer eller resesajter för varje färdmedel. För alla resor jämförs dessutom priset utifrån hur långt i förväg du bokar resan.

– Priset för en resa tur och retur mellan Göteborg och Stockholm varierade mellan 358 kronor och 2809 kronor. Det en väldigt stor skillnad och det lönar sig för konsumenterna att jämföra priser, säger Louise Ek, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg. Hon fortsätter:

– Undersökningen visar också att priser för liknande resor kan variera beroende på vilken operatör du bokar genom och vilka datum du reser. Framförallt när det gäller tågresor är det svårt att överblicka prissättningen, och ibland kan några minuters skillnad i avgångstid betyda flera hundra kronor i prisskillnad eller flera timmar i restid. Någonting som gör det svårare för konsumenterna att göra bra val.

– Kostnad, restid eller vad som är bäst för miljön är avgörande faktorer för många. Oavsett vad som är viktigast för dig är det bra att försöka titta på helheten. Om du till exempel reser med flyg behöver du ta dig till och från flygplatsen, vilket innebär att den sammanlagda restiden mellan städernas centrala delar blir längre än den timme det tar att flyga. Dessutom tillkommer då oftast kostnader för flygbuss, taxi eller annat färdmedel till din resa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079