23948sdkhjf

SL-trafiken slog rekord

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Fjolåret blev ett rekordår för Storstockholms lokaltrafik, SL - Sveriges största kollektivtrafik blev ännu större.

Totalt gjordes 861 miljoner resor med SL 2019. Aldrig tidigare har så många rest med kollektivtrafiken i Stockholms län. Förra året gjordes 17 miljoner fler resor än 2018 och 41 miljoner fler resor än 2017. På bara två år har SL därmed ökat resandet med nästan ett och ett halvt SJ. Mest ökade pendeltågstrafiken med 13 miljoner fler resor under förra året. Samtidigt förbättrades nöjdheten på samtliga pendeltågslinjer under 2019 jämfört med 2018.

– Fler och nöjdare resenärer är det bästa kvittot SL-trafiken kan få. Det visar att vårt arbete med att utveckla trafiken med fler avgångar, högre kvalitet och bättre utbud ger resultat. I år tar vi vidare det arbetet för att göra trafiken ännu bättre för fler, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL. Han fortsätter:

– Vårt goda resultat i fjol bevisar att hårt arbete lönar sig. Särskilt glädjande är att pendeltågstrafiken utmärker sig positivt. På bara några år har antalet resenärer här ökat med cirka en tredjedel. Det innebär att det är SL som driver på och står för den största ökningen av järnvägsresandet i Sverige. Samtidigt kan vi se hur allt fler resenärer uppger att de är nöjda med trafiken.

– Tunnelbanan har fortfarande en särställning med flest resenärer och ännu högre kundnöjdhet. Till följd av avstängningar och renoveringar skedde dock förra året en marginell minskning av antalet resor här. Det är en naturlig konsekvens de avstängningar vi tvingas till inom ramarna för arbetet med att rusta upp, modernisera och bygga ut tunnelbanan som nu tagit fart. En för stunden besvärlig, men för framtiden nödvändig, omständighet för att göra kollektivtrafiken ännu bättre på sikt.

FAKTA/SL i siffror

Enligt SL:s årsredovisning för upplevd kvalitet och nöjdhet i kollektivtrafiken så ökar nöjdheten på alla samtliga pendeltågslinjer jämfört med 2018.

Under det senaste decenniet har nöjdheten med pendeltågslinjerna varierat av och till. Förändringen mellan 2018 och 2019 visar dock på ett tydligt lyft. Från 63 procent av resenärerna till 73 procent. I och med förbättringen under året, nås också målsättningen på 70 procent nöjda resenärer.

De linjer som har den största positiva förändringen är Uppsala (+15) och Kungsängen (+12).

Samtidigt ökar resandet med SL. I fjol gjordes rekordhöga 861 miljoner resor i SL-trafiken. Det är 17 miljoner fler resor än 2018 och 41 miljoner fler resor än 2017.

Även här sticker pendeltågen ut då resandet med pendeltågstrafiken som ökade med 13 miljoner fler resor mellan 2018 och 2019. Från 107 miljoner resor per år under 2018 till 120 miljoner resor per år 2019.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bussen kommer inte fram!

En förarglig miss i stadsplaneringen gjordes i Tollare öster om Stockholm, där kommer bussen inte fram i det nybyggda området, rapporterar Mitt i Nacka.

Kör vidare för 450 miljoner kronor

Nytt budgethotell lanseras

Mångmiljonaffär gick till Alstom

Klagomål på resor ökar

Klart med skånska ersättningstrafiken

Nyhetsbrev

Elflygspremiär i höst

Arkiv

Färre dog i januaritrafiken

Nya djärva planer för Flixbus 2020

Tuna Trafik fick nya ägare

Ännu en tågoperatör siktar på Norrland

Fem snabba frågor...

...till Peter Örn som kommer att vara moderator på Kollektivtrafikdagen 13 maj i år, ett av årets viktigaste branschmöten.

Volvos nya buss provkörd!

Transportstyrelsen på Busstorget

Transportstyrelsen möter bussresebranschen på Busstorget 2020 – det är en av många intressanta programpunkter på Aronsborg 16-17 april.

Förtalsanmälan mot museum

Den nu aktuella utställningen om nationalsocialismens historia på Norrköpings stadsmuseum har polisanmälts för förtal.

1

Örebro på väg mot BRT

Ett viktigt steg mot en snabb och smidig kollektivtrafik har tagits i Örebro – staden är på väg att bygga ett BRT-system.

Skarpa förslag om biodrivmedel

Nyrekryterad till Taxiförbundet

Plus

Transportsektorns forskningsleverantör

Tomas Svensson är inne på sitt tredje år som generaldirektör för VTI - institutionen som levererar kunskap på beställning.

Två delar på norrländska nattågen

Uppstickare in i finrummet

Ännu ett rederi valde Hogia

Hogia har vunnit ännu ett rederikontrakt som nu inför ett helt nytt bokningssystem.

Bäst på brottsförebyggande

SL-trafiken slog rekord

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Trädens nyår i Israel

Tillbaka i Sverige

Nordiskt möte om klimatsmart turism

Brexit stoppar inte bussresan - ännu

Färre åkte buss i Halland 2019

Mönstrar på Rosella

Skånetrafiken summerar 2019

1

Volvo Bussar i glädjerus

Fler vill resa hållbart

Tillfälligt toppjobb

Järnvägskonsulter instiftar klimatmål

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11