23948sdkhjf

Förtalsanmälan mot museum

Den nu aktuella utställningen om nationalsocialismens historia på Norrköpings stadsmuseum har polisanmälts för förtal.

Utställningen om nationalsocialismen på museet fick lokala politiker för Sverigedemokraterna att polisanmäla museet för förtal. Händelserna i Norrköping aktualiserar museilagen och museernas långsiktiga uppdrag som samhällets minne, enligt branschorganisationen Sveriges Museer.

I utställningen ingår ett tidningsurklipp från Norrköpingstidningen Folkbladet. I utställningstexten uppges att Sverigedemokraterna bildades 1988 som ett högerextremt och nationalsocialistiskt parti. I artikeln i urklippet berättas att en person som kandiderat i valet 2018 på Sverigedemokraternas kommunfullmäktigelista skrivit inlägg på NMR:s sajt Nordfront, en organisation som själva benämner sig vara natioalsocialister. Artikeln illustreras bland annat med en bild på den lokala SD-styrelsen och det var detta som föranledde polisanmälan. Nu står det klart att polisen inte inleder någon förundersökning.

– Museilagen som fastslår museernas roll som oberoende arena för fri åskådning har satts på prov i Norrköping, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer.

I Museilagen för offentligt styrda museer som klubbades av en bred politisk majoritet 2017 fastställs att museerna ska bidra till samhället och dess utveckling genom att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åskådning. Enligt lagen ska museernas huvudmän, staten, kommunerna och landstingen, säkerställa att ett museum har ett bestämmande inflytande över verksamhetens innehåll. Det handlar om att politiken ska hålla armlängds avstånd och respektera museiinstitutionernas professionalitet. Museerna å sin sida ska försäkra sig om att utställningar och annan publik verksamhet är kunskapsbaserad.

– Museerna är samhällets minne och deras uppdrag är långsiktigt och kunskapsbaserat. Den rollen är central i vårt demokratiska samhälle. När en lokal politiker polisanmäler ett museum för en utställning utmanas museilagen och det måste tas på yttersta allvar. Vi behöver fördjupa diskussionen om museirollen utifrån museilagen. Det är viktigt att museerna står fria att uppfylla sitt demokratiska uppdrag, säger Jeanette Gustafsdotter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078