23948sdkhjf

Klart med skånska ersättningstrafiken

Skånetrafiken förstärker ersättningstrafiken för inställda tåg med många fler bussar.

Det blir Nobina som vann uppdraget att ansvara för all planerad tågersättningstrafik inom hela sitt Öresunds- och Pågatågssystem. Förutom att bussarna ska drivas av biodrivmedel eller förnybar el, ska resenärerna alltid få korrekt och uppdaterad information om trafiken – och det i realtid.

Från och med 13 december 2020 kommer Nobina att samordna all planerad ersättningstrafik i det område där Skånetrafiken kör tåg. Hela Öresunds- och Pågatågssystemet omfattas, vilket innebär sex län, liksom enstaka sträckor i Danmark. Avtalet löper över sex år, med möjlighet till förlängning på två år.

– Skåne står inför många stora banarbeten för att rusta upp järnvägen. Genom detta avtal säkerställer vi att vi det går att resa även medan dessa pågår, säger Linda Westman, affärschef på Skånetrafiken. Hon fortsätter:

– Såväl punktligheten som antalet resande ökar stadigt, nu lägger vi extra kraft på att vara som bäst när det behövs som mest.

Uppdraget innebär att Nobina ansvarar för att ersätta tågtrafiken vid planerade trafikavbrott, som exempelvis banarbeten eller mindre avstängningar. I Nobinas uppdrag ingår även ansvar för personal, fordon och övrig utrustning som krävs för att upprätthålla ersättningstrafiken.

Ett av kraven i upphandlingen är att fordonen till 100 procent ska drivas av biodrivmedel eller förnybar miljömärkt el. Ett annat är realtidsinformation så att Skånetrafikens resenärer alltid får korrekt, uppdaterad information om trafiken.

– Vi är väldigt glada över den här anbudsvinsten. Det här är ett område som vi har lång erfarenhet inom, där vi får möjlighet att introducera vår vision med ersättningstrafik. Här kommer vi också att kunna möta resenärernas behov av tidig, tydlig, relevant information vid ersättningstrafik, följt av en trygg resa, säger Bahez Rashid affärschef för Nobina Extratrafik.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078