23948sdkhjf

Bussen kommer inte fram!

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

En förarglig miss i stadsplaneringen gjordes i Tollare öster om Stockholm, där kommer bussen inte fram i det nybyggda området rapporterar Mitt i Nacka.

Stadsplaneringen ska gå hand i hand med planeringen av kollektivtrafiken. Det har alla varit överens om länge, just för att se till att det blir lättare att ta bussen i stället för den privata bilen. Men i Nacka gick något fel i nybyggda stadsdelen Tollare. Det blev för trångt för bussarna, de kan inte mötas vilket upptäcktes när närmare 1000 nya bostäder stod klara för inflyttning.

Tyvärr byggdes husen och vägarna först, uppenbart utan att någon tänkte på bussarnas dimensioner. När det sedan skulle provköras visade det säg att bussarna som skulle köra på Tollarevägen inte kan mötas. Så nu blir det ingen busstrafik till det nybyggda området, ett faktum som upprör de nyinflyttade, många av dem hade räknat med kollektivtrafik i närheten. Nu blir det till att promenera en bra bit för att nå närmaste busshållplats där bussarna verkligen kan stanna.

Läs Mitt i:s reportage om bussfadäsen HÄR!

Planeringsmissen är i dubbel bemärkelse märklig – för även om de boende skulle vilja ta bilen i stället för bussen så är inte heller det enkelt, det är nämligen extremt ont om parkeringsplatser i det nybyggda området. Helt enligt plan i och för sig, eftersom busstrafiken skulle prioriteras så att färre körde privatbil. Så hade det kunnat bli också om det nu inte hade blivit för trångt för bussarna.

Blir det busstrafik alls i Tollare? Ja, säger såväl de politiskt ansvariga i Nacka kommun som byggbolaget Bonava och de för medhåll från trafikförvaltningen i Region Stockholm. Det ska bli busstrafik – men ingen vet när. Först måste nämligen vägarna breddas och när allt detta kan ske är ovisst.

Varför det kunde bli fel är det heller ingen som kan förklara. Men den för trånga vägeen i Tollare är i alla fall ett lysande exempel på hur det absolut inte får gå till inom stads- och trafikplanering.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Stängt hos svenska busstillverkarna

Skansen nära konkurs

Varslar hela personalen

”Stödupphandla – rädda transportsektorn!”

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Nyhetsbrev

Kör igång gratistrafik i Stockholm

Arkiv

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Hybricon blir bussåterförsäljare

Transportföretagen: ”Krispaketet saknar kontantstöd”

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Skånetrafiken sänkt av coronakrisen

Ny stororder för Alstom

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Dubbdäcken får sitta kvar två veckor längre

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck, för att underlätta för olika branscher i nuläget.

Nytt hopp för familjeföretag

Regeringen svarar på sågning av höghastighetståg

Malmös mest trafikerade bussgata byggs om

Färre spårvagnar i Göteborg

Region räddar sina taxibolag

"Småföretagen lämnas i sticket"

Regeringens stödpaket går till storföretagen - men i andra länder görs stora insatser för att rädda småföretagen, det anser Sten Lindgren, Småföretagarnas Riksförbund.

En riktig sur ölnyhet

Mikrobryggeriet Sankt Eriks har lanserat Rabarber Sur – ett öl som liknar öltypen berliner weisse och verkligen gör skäl för sitt namn.

Snart fattas beslut om Kirunas nya järnvägsstation

1

Stor trängsel i kollektivtrafiken

Storstad stänger alla museer

7 000 varslade räcker inte

Vann Stockholms city och Lidingö

Plus

Fem snabba frågor…

Avtal med Kommunal klart

Bussförarens dag

Han ska samla besöksnäringen

1

Remvig: ”Fullständigt absurt”

SL-resandet rasar

Så många dog i februaritrafiken

Rederierna ställer in

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125