23948sdkhjf

Bussen kommer inte fram!

En förarglig miss i stadsplaneringen gjordes i Tollare öster om Stockholm, där kommer bussen inte fram i det nybyggda området rapporterar Mitt i Nacka.

Stadsplaneringen ska gå hand i hand med planeringen av kollektivtrafiken. Det har alla varit överens om länge, just för att se till att det blir lättare att ta bussen i stället för den privata bilen. Men i Nacka gick något fel i nybyggda stadsdelen Tollare. Det blev för trångt för bussarna, de kan inte mötas vilket upptäcktes när närmare 1000 nya bostäder stod klara för inflyttning.

Tyvärr byggdes husen och vägarna först, uppenbart utan att någon tänkte på bussarnas dimensioner. När det sedan skulle provköras visade det säg att bussarna som skulle köra på Tollarevägen inte kan mötas. Så nu blir det ingen busstrafik till det nybyggda området, ett faktum som upprör de nyinflyttade, många av dem hade räknat med kollektivtrafik i närheten. Nu blir det till att promenera en bra bit för att nå närmaste busshållplats där bussarna verkligen kan stanna.

Läs Mitt i:s reportage om bussfadäsen HÄR!

Planeringsmissen är i dubbel bemärkelse märklig – för även om de boende skulle vilja ta bilen i stället för bussen så är inte heller det enkelt, det är nämligen extremt ont om parkeringsplatser i det nybyggda området. Helt enligt plan i och för sig, eftersom busstrafiken skulle prioriteras så att färre körde privatbil. Så hade det kunnat bli också om det nu inte hade blivit för trångt för bussarna.

Blir det busstrafik alls i Tollare? Ja, säger såväl de politiskt ansvariga i Nacka kommun som byggbolaget Bonava och de för medhåll från trafikförvaltningen i Region Stockholm. Det ska bli busstrafik – men ingen vet när. Först måste nämligen vägarna breddas och när allt detta kan ske är ovisst.

Varför det kunde bli fel är det heller ingen som kan förklara. Men den för trånga vägeen i Tollare är i alla fall ett lysande exempel på hur det absolut inte får gå till inom stads- och trafikplanering.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078