23948sdkhjf

Hittade framgångsrikaste kollektivtrafiken

Jamil Khan, Lunds universitet, har hittat de svenska regioner som är bäst på kollektivtrafik - 13 maj kommer han till Kollektivtrafikdagen för att berätta om hur de burit sig åt.

Jamil Khans föredrag har den frågande rubriken ”Vilka konkreta åtgärder har genomförts i de regioner i Sverige där kollektivtrafikedn ökat mest?” som ingår i konferensens block om aktuell forskning och exempel från projekt.

Då blir vi nyfikna, Jamil, vilka områden i Sverige har ni kollat in?

– De sex regionerna vi har studerat är Uppsala, Jönköping, Kronoberg, Västmanland, Västernorrland och Kalmar, säger Jamil Khan, avdelningsföreståndare vid Miljö- och energisystem vid Lunds Universitet.

Hur har resandet ökat i de där regionerna då?

– Resandet har ökat rejält i den större staden i regionen, till exempel i Västerås, och i Växjö till följd av en större omorganisering av kollektivtrafiken med rakare linjer, tätare trafik, jämnare tidtabell och färre hållplatser. Liknande förändringar har gjorts i den regionala trafiken.

Mer information om Kollektivtrafikdagen och anmälan, klicka HÄR!

Vad har varit nyckeln till framgångarna där ni hittat dem?

– Samverkan mellan den regionala trafikhuvudmannen, kommunerna och trafikoperatören har varit en nyckel för att kunna genomföra förändringarna, säger Jamil Kahn. Han fortsätter:

– Det har ofta tagit tid att bygga förtroende mellan de involverade personerna och det har varit viktigt att alla har känt ett ägande över de förändringar som gjorts. Västerås är ett bra exempel på hur sådan samverkan har organiserats vid förändringarna av stadens busstrafik.

– God kommunikation med medborgare har också varit centralt då förändringarna har inneburit förbättringar för många men försämringar för vissa - nedlagda linjer, längre till hållplatser- vilket ibland har varit kontroversiellt. 

Kan du inte utveckla det här litet mer?

– Det kommer jag att göra på Kollektivtrafikdagen 13 maj, säger Jamil Khan.

FAKTA/Jamil Khan

Universitetslektor, projektledare och avdelningsföreståndare för Miljö- och energisystem vid Lunds universitet. Jamil Khan har varit delaktig en rad forskningsprojekt inom persontrafikområdet som därefter blivit forskningsrapporter, bland dem en analys av de sociala effekterna av styrmedel för minskade klimatutsläpp samt hur dete ska gå till att öka kollektivtrafikens marknadsandel av det totala resandet.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.092