23948sdkhjf

SL:s pendeltåg allt punktligare

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Stabil utveckling för pendeltågen i region Stockholm – nu ännu punktligare och med fler nöjda resenärer enligt SL.

I januari var närmare 96 av 100 pendeltåg punktliga enligt den definition på punktlighet som SL tillämpar. Detta innebär att den positiva trenden för punktligheten från 2019 fortsätter in i januari vilket till en del kan hänga samman med den obefintliga vintern i regionen. Samtidigt har pendeltågen även fler nöjda resenärer, där kundnöjdheten för januari landade på 79 procent i SL:s mätning.

För 2019 landade pendeltågens punktlighet på 93,6 procent. Det är cirka 4 procentenheter högre än 2018 och fjolåret blev därmed det punktligaste året sedan millennieskiftet. Samtidigt ökade antalet påstigande med 13 miljoner under förra året. Från 107 miljoner resor per år under 2018 till 120 miljoner resor per år 2019.

Även kundnöjdheten förbättrades på samtliga pendeltågslinjer under 2019 jämfört med 2018. Antalet nöjda resenärer steg från 63 procent till 73 procent 2019. De linjer som har den största positiva förändringen är Uppsala (+15) och Kungsängen (+12).

– Det är mycket glädjande att vi ser en fortsatt positiv trend för pendeltågens punktlighet samtidigt som det görs fler resor. Extra kul att punktligheten också ökat när allra flest reser med oss, det vill säga under vardagar och i rusningstid, säger Henrik Dahlin, vd MTR Pendeltågen. Han fortsätter:

– Även om punktligheten har ökat så har vi stor förståelse för att det finns många som påverkas av förseningar. Vi arbetar för att förbättra punktligheten ytterligare, minska antalet trafikstörningar och att ge bättre information i de störda lägena och vi kommer inte att vara nöjda innan många fler av våra resenärer är nöjda.

I januari var 95,6 procent av pendeltågen punktliga. Det är den punktligaste månaden sedan MTR tog över driften 2016 och den näst bästa månaden för pendeltågen på den här sidan millennieskiftet. Punktligheten ökade på både vardagar och helger samt under morgon- och eftermiddagsrusning både i jämförelse med föregående månad och samma månad förra året.

Månadens punktlighet påverkades främst av infrastrukturfel samt olyckor/tillbud och yttre faktorer, som tillsammans stod för 7 av 10 förseningar. 47,4 procent av förseningarna berodde på fel i infrastrukturen. De främsta orsakerna var signal- och spårledningsfel följt av spårväxelfel. Nära en tredjedel av förseningarna inom kategorin uppstod den 24 januari då ett omfattande signalfel inträffade i Huddinge.

22,6 procent av förseningarna berodde på olyckor/tillbud och yttre faktorer, vilket är en minskning jämfört med föregående månad. Dagen med störst förseningar inom kategorin var den 20 januari där orsaken var obehöriga i spår vid Upplands Väsby och Årstaberg.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

”Kontantstöd till företagen!”

Sandrup tar över Svebio

Viking line fortsätter med enbart godsfrakt

Trafikuppehållet för persontransporter förlängs till 13 maj, medan gods fraktas som vanligt.

Kämpar i coronakrisen

Resemakar´n i Väst är en av många bussföretag som hamnat i djup kris – och det enda som uppmärksammats av Dagens Nyheter som besökt företaget i Vänersborg.

Bra stöd till danska buss- och taxibolag

Nyhetsbrev

Roslagsbanan kör vidare

Arkiv

Nytt hopp för biogas

Almedalsveckan ställs in

Det blir ingen Almedalsvecka i år, på grund av coronaviruset.

”Regeringsstödet måste nå bussföretagen”

2

Ministern läxade upp RKM:erna

SRF: ”Rädda jobben med statsfinansierad fond!”

Färre Tåg i Bergslagen

Välkomnar korttidspermitteringar

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan

Nu är det svenskt i toppen av Tunga Bussligan 2020 - det visar Bil Swedens senaste statistik.

Svag mars för bussarna

Flexiblare skatteåterbetalning, tack!

Flexiblare återbetalning av skatt för avställda fordon krävs i coronakrisens spår – det anser Transportföretagen.

Kollektivtrafikens kontrollanter får mer jobb

Resandet med kollektivtrafiken minskar i hela Sverige – men biljettkontrollanterna har fått mer att göra, nu får de både förstärkning, ny skyddsutrustning och nya arbetsuppgifter.

Rekord i varsel

Nytt hopp för bussföretagen

Finansutskottet föreslår nya regler som bland annat innebär att bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik också kan få stöd – och de nya reglerna kan införas rekordsnabbt.

Konkurserna skenar

Allt fler busskonkurser

Långsiktig satsning på kompetensförsörjning

SKR stöder bussföretagen

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Varslar hela personalen

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Transportföretagen: ”Krispaketet saknar kontantstöd”

Skånetrafiken sänkt av coronakrisen

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125