23948sdkhjf

Svår bussolycka utanför Stockholm

En dubbeldäckare som körde ersättningstrafik för tunnelbanan i norra Storstockholm kraschade under en viadukt söndag 1 mars – hela övervåningen krossades.

Olyckan som skedde vid Mörby, norr om Stockholm, inträffade när en VDL-dubbeldäckare från Nobina som normalt kör linjetrafiken mellan Norrtälje och Stockholm körde fel väg och kraschade under en allt för låg viadukt.

Just vid detta tillfälle var bussen insatt som ersättningstraik för tunnelbanan, kanske var det därför bussföraren missbedömde bussens höjd vid färd under viadukten med maxhöjd 3,5 meter – bussen är drygt en meter högre varför hela övervåningen demolerades och bussen fastnade.

Lyckligtvis fanns inga passagerare på övervåningen, den ende passagerare satt på undervåningen klarade sig helt utan fysiska skador. Det har skett liknade olyckor tidigare vid den aktuella viadukten, en dubbeldäckad turistbuss körde fast där 2002 och då skadades en person lindrigt.

Om bussen haft passagerare på det övre däcket hade resultatet sannolikt blivit dödsoffer och det här ställer frågan om geostaket på sin spets: förslaget att lägga digitala staket som helt enkelt stoppar en för hög buss som kommit in på en väg där höjden är begränsad.

Polisen utreder nu olyckan som grov vårdslöshet i trafik men ännu är den chockade bussföraren inte delgivien misstanke dock tills vidare tagen ur trafik.

Rt-forum återkommer när mer fakta om olyckan blir kända.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079