23948sdkhjf

SRF sågar EU:s coronainformation

Oron för corona sprids snabbare än viruset – SRF vill att EU snabbt ska ta fram gemensamma rekommendationer men det tycks dröja.

Coronautbrottet skapar stor oro bland svenska resenärer. EU-kommissionens nybildade arbetsgrupp om coronaviruset bör snabbt ta fram gemensamma reserekommendationer för hela EU. Till dess råder resebranschföreningen SRF alla som planerar en resa att följa svenska myndigheters rekommendationer.

– Resebranschens viktigaste uppgift är alltid att se till resenärernas bästa. Nu florerar olika uppgifter om hur resenärer ska agera med anledning av coronaviruset. EU-kommissionens arbetsgrupp Corona Response Team bör se till att information till resenärer är densamma i alla medlemsländer, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschföreningen SRF.

Det pågående coronautbrottet i världen påverkar många svenskar som har resor inbokade, eller planerar kommande resor. Bland annat kan möjligheten till ersättning för resor förändras om smittspridningen förändras. Resebranschföreningen SRF rekommenderar alla som planerar en resa att följa de råd som utrikesdepartementet och Folkhälsomyndigheten lämnar.

– Vi har stor förståelse för att människor känner oro. I dagsläget avråder utrikesdepartementet för resor till Kina och Iran, därför är vår rekommendation att undvika resor dit. Det är också viktigt att andra myndigheter och organisationer förmedlar samma information, säger Didrik von Seth.

Resenärer som har resor inbokade kan kontakta det reseföretag de beställt sin resa av för pålitlig information. Som resenär kan du ha rätt att avboka kostnadsfritt om UD avråder från resor till ditt resmål. För att begränsa spridningen av Coronaviruset föreslår SRF att experter från resenäringen tar plats i arbetsgruppen Corona Response Team som EU-kommissionen startat.

– Samarbete är det bästa sättet att snabbt begränsa spridningen av coronaviruset. Genom att samla experter från olika ämnesområden kan EU säkerställa att resenärer i olika länder inte möts av olika information. Det är viktigt att resenärer inte genomför resor till länder som myndigheterna inte bedömer är säkra, säger Didrik von Seth.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078