23948sdkhjf

90 dagar utan bil

Nu öppnar Jönköpings kommun intresseanmälan för den som vill anta utmaningen 90 dagar utan bil under 2020.

Många har säkert sett en bilfri familj med en lådcykel på stan och tänkt tanken att det vore kul att testa.

– Under 2019-2020 har vi låtit nio familjer testa på att leva bilfritt i 90 dagar. Det har i stort fungerat väldigt bra och vi kommer under våren att utvärdera det ytterligare, säger Olle Gustafsson, projektledare för hållbart resande.

Emil Sjöö och hans familj är en av tre familjer som har deltagit i konceptet under vintern.

– Det är smidigare än jag föreställde mig innan. Den största utmaningen har varit hur man ska lägga upp inköp av matvaror osv. Men det är smidigt löst genom att handla oftare och mindre, säger Emil Sjöö.

– Nytt för i år är att inte bara familjer med barn kan anmäla sitt intresse utan även den som bor själv eller i hushåll med bara vuxna är välkomna att söka. Kravet är att de ofta använder bil i vardagen. På det här sättet hoppas vi kunna erbjuda fler än tre hushåll per omgång en möjlighet att vara med, säger Olle Gustafsson.

Kravet är att hushållet ställer av bilen under 90 dagar. I utbyte får man tillgång till elcyklar, el-lådcykel och busskort. Första omgången är 18 april – 11 juli och andra omgången startar 15 augusti och pågår till 7 november. Tanken är att det sedan även blir en period under vintern.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062