23948sdkhjf

”Regeringen måste agera!”

| Av Redaktionen | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Transportföretagen bjuder in regeringen till samtal om åtgärder för flygbranschen som liksom turistnäringen drabbats hårt av coronaviruset - regeringen är för passiv enligt Transportföretagen.

Spridningen av det nya coronaviruset får allvarliga följder för transportnäringen i Sverige. För flyget, liksom rese- och besöksnäringen, är situationen mycket ansträngd. Med anledning av detta bjuds nu regeringen in för att se över åtgärder.

Det nya coronaviruset, som orsakar covid-19, har redan fått stora konsekvenser för besöksnäringen och reseindustrin. Hela transportsektorn pressas hårt, inte minst flygbranschen som nu står inför en omfattande trafikminskning. På kort sikt möter flygbolagen detta genom produktionsneddragningar, men mer långsiktiga åtgärder måste komma från politiskt håll:

– Våra medlemsföretag anstränger sig nu till det yttersta för att anpassa flygutbudet till den nedsatta efterfrågan och försöker på så sätt skydda stora ekonomiska värden, arbetstillfällen och själva tillgängligheten i Sverige. Vi räknar självklart med att även politiken gör sitt så att Sverige även fortsatt har tillgång till viktig mobilitet och för att skydda företagen och deras anställda. Ingen står immun mot detta, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg, 

Konsekvenserna av coronaviruset kommer sannolikt att bli kännbara även för de företag som är beroende av fungerande transporter. I förlängningen hotas tillgängligheten mellan Sverige och resten av världen, men även inrikes.

Mot bakgrund av det har Transportföretagen genom förbundet Svenska Flygbranschen riktat en mötesförfrågan till infrastrukturminister Tomas Eneroth med förhoppning om dialog kring hur situationen ska hanteras då kraftfulla åtgärder krävs. I våra grannländer Danmark och Norge pågår redan sådana samtal med transportnäringen. På EU-nivå har Europeiska kommissionen aviserat åtgärder, exempelvis undantag från delar av regelverk för att hantera den uppkomna situationen.

– Flyget är en internationellt hårt konkurrensutsatt bransch med små marginaler och som redan upplever en nedgång. Vi måste säkerställa att vi inte tappar ytterligare i förhållande till andra länder i vår omgivning. I ett läge där allt fler länder diskuterar olika stödåtgärder för flyget måste självklart även Sverige stå upp för sin industri. Ytterst handlar det om att ta ansvar för företag och arbetstillfällen i hela Sverige, säger Fredrik Kämpfe. 

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Ett år till för biodiesel i sikte

Regeringen har ansökt till EU-kommissionen om fortsatt skattebefrielse även för flytande biodrivmedel såsom HVO och RME.

”Kontantstöd till företagen!”

Sandrup tar över Svebio

Viking line fortsätter med enbart godsfrakt

Trafikuppehållet för persontransporter förlängs till 13 maj, medan gods fraktas som vanligt.

Kämpar i coronakrisen

Resemakar´n i Väst är en av många bussföretag som hamnat i djup kris – och det enda som uppmärksammats av Dagens Nyheter som besökt företaget i Vänersborg.

Bra stöd till danska buss- och taxibolag

Nyhetsbrev

Roslagsbanan kör vidare

Arkiv

Nytt hopp för biogas

Almedalsveckan ställs in

Det blir ingen Almedalsvecka i år, på grund av coronaviruset.

”Regeringsstödet måste nå bussföretagen”

2

Ministern läxade upp RKM:erna

SRF: ”Rädda jobben med statsfinansierad fond!”

Färre Tåg i Bergslagen

Välkomnar korttidspermitteringar

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan

Nu är det svenskt i toppen av Tunga Bussligan 2020 - det visar Bil Swedens senaste statistik.

Svag mars för bussarna

Flexiblare skatteåterbetalning, tack!

Flexiblare återbetalning av skatt för avställda fordon krävs i coronakrisens spår – det anser Transportföretagen.

Kollektivtrafikens kontrollanter får mer jobb

Resandet med kollektivtrafiken minskar i hela Sverige – men biljettkontrollanterna har fått mer att göra, nu får de både förstärkning, ny skyddsutrustning och nya arbetsuppgifter.

Rekord i varsel

Nytt hopp för bussföretagen

Finansutskottet föreslår nya regler som bland annat innebär att bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik också kan få stöd – och de nya reglerna kan införas rekordsnabbt.

Konkurserna skenar

Allt fler busskonkurser

Långsiktig satsning på kompetensförsörjning

SKR stöder bussföretagen

Samtrans och Best transport inleder samarbete

Malmö-Köpenhamn – en liten ljusning

Ny vd på Furuvik

Stängt hos svenska busstillverkarna

Varslar hela personalen

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Transportföretagen: ”Krispaketet saknar kontantstöd”

Skånetrafiken sänkt av coronakrisen

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172