23948sdkhjf

Norskt kör tyskt i Jönköping

Norskägda Vy satsar på Citaro hybrid från tyska Dimler för Jönköpings stadstrafik.

I juni 2021 tar Vy Buss över stadstrafiken i Jönköping. Detta efter ett nytt avtal med Jönköpings Länstrafik (JLT). När trafiken sätter igång kommer jönköpingsborna att få åka i 17 nya Mercedes-Benz Citaro hybrid och 2 stycken ledbussar av samma typ. De nya bussarna är ett komplement till en större beställning som gjordes 2019.

Jönköpings stadstrafik har varit under utveckling under flera år. Det nya avtalet mellan Vy Buss och JLT är startskottet för en större uppväxling av stadstrafiken. Stomnätet i Smålands residensstad kommer att kompletteras med en fjärde linje. Huskvarna och Jönköping kommer också att få en ny expresslinje. Satsningen innebär även nya hållplatser och flertalet nya bussar med WiFi, USB-laddare och hjärtstartare.

– Det känns förstås bra att vi nu tar en större del av trafiken i Jönköping. Det ska bli kul att sätta igång och arbeta tillsammans med Jönköpings Länstrafik och Daimler de kommande åren, säger Andreas Ehrenborg, teknisk direktör på Vy Buss AB.

Länstrafikens övergripande fokus är att öka attraktiviteten i form av högre turutbud och kundnöjdhet. De nya bussarna från Mercedes-Benz tillhör Citaro-familjen som är en av världens mest sålda stadsbussar. De nya bussarna är hybrider som släpper ut betydligt mindre koldioxid än konventionella stadsbussar. Hybridbussarna uppges av tillverkaren kombinera driftsäkerhet med bättre drivmedelsekonomi och lägre driftskostnader.

I Citaro-familjen finns även biogasbussar, elbussar samt diesel/HVO-bussar i olika varianter, längder och utföranden. Bussarna är ett komplement till de 32 ledbussar, gasbussar och hybrider som Daimler Buses Sverige levererade i fjol.

– Vi ser fram emot leveransen och ett utökat samarbete med Vy, säger Claes Forsberg, Key Account Manager Fleet, Daimler Buses Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063