23948sdkhjf

Kameraövervakning – nu blir det enklare

Fritt fram för fler övervakningskameror – det har branschen önskas länge och nu ligger ett förslag i den riktningen på riksdagens bord.

Det ska bli enklare att kamerabevaka i kollektivtrafik och på flygplatser, något som det talats länge om men nu händer det. Regeringen överlämnade en proposition till riksdagen med ett sådant förslag och allt tyder på att riksdagen kommer att bifalla förslaget som innebär att tillståndskravet för kameraövervakning tas bort – i alla fall inom kollektivtrafiken och på flygplatser.

– Kameror ska snabbt och enkelt kunna sättas upp på bussar, tåg, hållplatser, stationer och flygplatser. Det handlar både om att förebygga brottslighet och att underlätta utredningsarbetet när brott väl har begåtts, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Regiringens förslag går ut på att ändra kameraövervakningslagen så att tillståndskravet försvinner när det gäller bevakning i all kollektivtrafik, för stationer, terminaler och hållplatsområden som används för sagda kollektivtrafik. Tillståndskravet föreslås även plockas bort för bevakning av flygplatser och i apotek.

Efterlängtat och bra besked av regeringen. Det ger möjlighet att öka säkerhet och trygghet i kollektivtrafiken. Viktigt för att skapa en ännu mer attraktiv kollektivtrafik, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078