23948sdkhjf

SRF: ”Resenäringen riskerar halvering"

Coronautbrottet riskerar att halvera resenäringen - nu kräver branschorganisationen SRF snabba kraftfulla beslut av regeringen för att rädda det som räddas kan.

Omsättningen för svenska resebyråer och researrangörer riskerar att halveras från 60 till 30 miljarder kronor på grund av coronautbrottet. Det skulle drabba många av de knappt 200 000 sysselsatta i den svenska besöksnäringen hårt.

– Vi förstår att många människor känner oro och därför avstår från att resa. Det finns en uppenbar risk att annars livskraftiga företag slås ut. Regeringen bör besluta om ett särskilt stödpaket för rese- och besöksnäringen, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschföreningen SRF.

Svenska resebyråer och researrangörer omsätter cirka 60 miljarder kronor, men just nu innebär coronautbrottet kraftigt minskad efterfrågan på resor. SRF bedömer att omsättningen för 2020 riskerar att halveras till 30 miljarder kronor. Det minskade resandet slår även hårt mot de knappt 200 000 personer som jobbar på hotell, restauranger och andra företag i den svenska besöksnäringen.

– Detta är den värsta kris jag varit med om sedan jag började i resebranschen 1978. Regeringen har reagerat resolut som beslutat att mildra de övergripande effekterna för svenska företag. I regeringens fortsatta arbete behövs ett särskilt fokus på rese- och besöksnäringen, säger Didrik von Seth.

Förutom minskad efterfrågan påverkas resebyråer och researrangörer av paketreselagen, vilket är en skillnad mot många reguljärflygbolag. Den som säljer en paketresa, där till exempel både resa och boende ingår, är skyldig att återbetala hela eller delar av resan i de fall utrikesdepartementet gjort en reseavrådan.

SRF:s rekommendationer till regeringen:
- Inför ett tillfälligt likviditetspaket för rese- och besöksnäringen.
- Slopa tillfälligt resemomsen.
- Besluta att resebolag ingår i reformen av korttidsarbete.
- Ta fram ett stöd till drabbade researrangörer i samband med återbetalning av inställda paketresor på grund av utrikesdepartementets reseavrådan eller inställda arrangemang.
- Ge Kammarkollegiet i uppdrag att skyndsamt minska nivån på kravet på resegarantier.

FAKTA/SRF

Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, har cirka 300 medlemsföretag som sysselsätter 6 000 anställda. De står för mer än 80 procent av svenska resebyråers och researrangörers omsättning på 60 miljarder kronor 2018. SRF arbetar för sunda konkurrensförhållanden och en positiv utveckling av den svenska resebranschen. Medlemskap i SRF innebär en kvalitetsstämpel och krav på att följa SRF:s riktlinjer och stadgar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081