23948sdkhjf

SL-resandet rasar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Resandet med Storstockholms Lokaltrafik, SL, rasade stort under vecka 11 – och det är bara början.

Under perioden 9-15 mars minskade resandet i Storstockholms kollektivtrafik med cirka 20 procent. Det visar att stockholmarna lyssnat på myndigheternas råd och tagit riskerna för spridning av det nya coronaviruset på allvar. Nu tar SL ytterligare steg för att säkra en robust kollektivtrafik. En ny regel är att bussresenärerna ska stiga på genom bakdörrar, och sprida ut sig, SL lovar stabil trafik även om allt färre väljer att resa med bussar och annan kollektivtrafik.

Antalet spärrpassager under vecka 11 var 19 procent färre än under motsvarande vecka 2019. Även i busstrafiken har antalet påstigande gått ner i ungefär samma omfattning. Trafiken har däremot gått som normalt, utan stora störningar.

– Det är viktigt att kollektivtrafiken går, så att alla som behöver åka till arbete och skola kan ta sig fram. För att den gemensamma resan ska vara så säker som möjligt vidtar SL ytterligare åtgärder. Från och med i morgon tisdag ska resenärer gå på bussen genom bakdörrarna. Vi uppmanar också resenärerna att sprida ut sig i bussen eller tåget. Det här gäller mars månad ut, säger Sara Catoni, förvaltningschef för Trafikförvaltningen.

Även om det inte går att visera sin reskassa så gäller fortsatt att alla ska ha en giltig biljett i SL-trafiken. De resenärer som inte kan blippa sin reskassa på bussen måste köpa en app-biljett, den som ertappas med oviserad reskassa kommer att få betala kontrollavgiften om 1 500 kronor. Biljettkontrollerna fortsätter nämligen som planerat även om antalet resenärer fortsätter att minska.

Det blir dock inte bara biljettkontroller i Storstockholms kollektivtrafik, även kontrollen av städning är fortsatt hög men kommer att intensifieras. De trafikentreprenörer som kör SL-trafiken och Skärgårdstrafiken har uppmanats att göra allt som krävs för en ren och säker miljö, inte minst för sin egen personal.

– Utbrottet av coronavirus kommer att påverka trafiken under längre tid. Vi räknar med att frånvaron bland trafikpersonalen kan öka då fler blir sjuka, behöver vårda barn eller kanske vårda anhöriga. Nu planerar vi för hur trafiken ska gå i ett sådant läge och vara fortsatt pålitlig, säger Sara Catoni.

– De förstärkta steg som nu tas för en trygg, uthållig och robust trafik handlar om att ytterligare rusta trafiken för att möta en tid av prövning. Jag vill tacka stockholmarna som sluter upp och visar omtanke om varandra, stannar hemma, om möjligt avstår från resor och följer myndigheternas råd. Ett minskat tryck på kollektivtrafiken är viktigt för vår långsiktiga uthållighet. Ett särskilt tack också till alla kollektivtrafikens medarbetare som dag för dag ser till att hålla trafiken igång under en tuff tid. Era insatser gör skillnad för hela vårt samhälle, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL.

SL:s nya regler

  • SL uppmanar resenärer att stiga på bussen vid bakdörrarna och sprida ut sig.

  • Ingen konduktörsvisering i trafiken.

  • Trafikentreprenörer säkerställer en god arbetsmiljö för sin personal.

  • Planering pågår för stabil trafik vid ökad frånvaro.

  • Rutiner och kontroll för städning kommer att intensifieras.

SL följer utvecklingen och har fortsatt beredskap för råd och direktiv som Smittskydd Stockholm och Folkhälsomyndigheten ger. Det är viktigt att du som resenär följer Folkhälsomyndighetens råd om hur du kan skydda dig mot att bli sjuk eller smitta andra.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vann IT-upphandling till VL

Vätgastågen är här

Efter omfattande tester ersätter vätgaståg dieseldrivna lok i Tyskland. "Vätgashistoria har skrivits".

Stor bussorder till Bryssel

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Rederi varslar 450 ombordanställda

Nyhetsbrev

Ny ledare i Bussförar-SM

18 maj noterades 267 anmälda till Bussförar-SM 2020 vilket är klart fler än samma tid förra året - och nu har det blivit skifte på toppen.

Arkiv

Taxikonkurserna fortsätter

Miljardsatsning på väg och järnväg

Rolfs betalar tillbaka

Hon tar över Transdev Sverige

Inlandsbanan fjärrbevakar tågen

Fortsatt nattrafik till Norrland

Resandet ökar igen

Nu börjar svenskarna röra på sig igen – det visar en analys som gjorts av Telia.

Öppnar på glänt

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Upphandling avbryts

Fortsatt tapp för Skånetrafiken

Coronakrisen sänker trafiken

Ny vd på Nya Gotlandsflyget

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Mångmiljardupphandling avgjord i Stockholm

Det blir Transdev som ska köra Roslagsbanan och busstrafiken i norra region Stockholm – kontraktet är värt många miljarder kronor.

Många nya taxikonkurser

Ny seger för järnvägsaktör

Fel om Connect Bus

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Bra - men mer kan behövs

Nästan flygfritt under april

SRF: ”Dubbelsmäll för resebranschen”

Stor branschmässa inställd

Busstrafiken på Ven säkrad

Många struntar i fartgränserna

Morgonfylla vanligast

69 000 varslade varav många inom transportbranschen

Gott hopp för Göta kanal

Extrapengarna från staten räcker inte

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.407