23948sdkhjf

SL-resandet rasar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Resandet med Storstockholms Lokaltrafik, SL, rasade stort under vecka 11 – och det är bara början.

Under perioden 9-15 mars minskade resandet i Storstockholms kollektivtrafik med cirka 20 procent. Det visar att stockholmarna lyssnat på myndigheternas råd och tagit riskerna för spridning av det nya coronaviruset på allvar. Nu tar SL ytterligare steg för att säkra en robust kollektivtrafik. En ny regel är att bussresenärerna ska stiga på genom bakdörrar, och sprida ut sig, SL lovar stabil trafik även om allt färre väljer att resa med bussar och annan kollektivtrafik.

Antalet spärrpassager under vecka 11 var 19 procent färre än under motsvarande vecka 2019. Även i busstrafiken har antalet påstigande gått ner i ungefär samma omfattning. Trafiken har däremot gått som normalt, utan stora störningar.

– Det är viktigt att kollektivtrafiken går, så att alla som behöver åka till arbete och skola kan ta sig fram. För att den gemensamma resan ska vara så säker som möjligt vidtar SL ytterligare åtgärder. Från och med i morgon tisdag ska resenärer gå på bussen genom bakdörrarna. Vi uppmanar också resenärerna att sprida ut sig i bussen eller tåget. Det här gäller mars månad ut, säger Sara Catoni, förvaltningschef för Trafikförvaltningen.

Även om det inte går att visera sin reskassa så gäller fortsatt att alla ska ha en giltig biljett i SL-trafiken. De resenärer som inte kan blippa sin reskassa på bussen måste köpa en app-biljett, den som ertappas med oviserad reskassa kommer att få betala kontrollavgiften om 1 500 kronor. Biljettkontrollerna fortsätter nämligen som planerat även om antalet resenärer fortsätter att minska.

Det blir dock inte bara biljettkontroller i Storstockholms kollektivtrafik, även kontrollen av städning är fortsatt hög men kommer att intensifieras. De trafikentreprenörer som kör SL-trafiken och Skärgårdstrafiken har uppmanats att göra allt som krävs för en ren och säker miljö, inte minst för sin egen personal.

– Utbrottet av coronavirus kommer att påverka trafiken under längre tid. Vi räknar med att frånvaron bland trafikpersonalen kan öka då fler blir sjuka, behöver vårda barn eller kanske vårda anhöriga. Nu planerar vi för hur trafiken ska gå i ett sådant läge och vara fortsatt pålitlig, säger Sara Catoni.

– De förstärkta steg som nu tas för en trygg, uthållig och robust trafik handlar om att ytterligare rusta trafiken för att möta en tid av prövning. Jag vill tacka stockholmarna som sluter upp och visar omtanke om varandra, stannar hemma, om möjligt avstår från resor och följer myndigheternas råd. Ett minskat tryck på kollektivtrafiken är viktigt för vår långsiktiga uthållighet. Ett särskilt tack också till alla kollektivtrafikens medarbetare som dag för dag ser till att hålla trafiken igång under en tuff tid. Era insatser gör skillnad för hela vårt samhälle, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL.

SL:s nya regler

  • SL uppmanar resenärer att stiga på bussen vid bakdörrarna och sprida ut sig.

  • Ingen konduktörsvisering i trafiken.

  • Trafikentreprenörer säkerställer en god arbetsmiljö för sin personal.

  • Planering pågår för stabil trafik vid ökad frånvaro.

  • Rutiner och kontroll för städning kommer att intensifieras.

SL följer utvecklingen och har fortsatt beredskap för råd och direktiv som Smittskydd Stockholm och Folkhälsomyndigheten ger. Det är viktigt att du som resenär följer Folkhälsomyndighetens råd om hur du kan skydda dig mot att bli sjuk eller smitta andra.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stängt hos svenska busstillverkarna

Skansen nära konkurs

Varslar hela personalen

”Stödupphandla – rädda transportsektorn!”

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Nyhetsbrev

Kör igång gratistrafik i Stockholm

Arkiv

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Hybricon blir bussåterförsäljare

Transportföretagen: ”Krispaketet saknar kontantstöd”

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Skånetrafiken sänkt av coronakrisen

Ny stororder för Alstom

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Dubbdäcken får sitta kvar två veckor längre

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck, för att underlätta för olika branscher i nuläget.

Nytt hopp för familjeföretag

Regeringen svarar på sågning av höghastighetståg

Malmös mest trafikerade bussgata byggs om

Färre spårvagnar i Göteborg

Region räddar sina taxibolag

"Småföretagen lämnas i sticket"

Regeringens stödpaket går till storföretagen - men i andra länder görs stora insatser för att rädda småföretagen, det anser Sten Lindgren, Småföretagarnas Riksförbund.

En riktig sur ölnyhet

Mikrobryggeriet Sankt Eriks har lanserat Rabarber Sur – ett öl som liknar öltypen berliner weisse och verkligen gör skäl för sitt namn.

Snart fattas beslut om Kirunas nya järnvägsstation

1

Stor trängsel i kollektivtrafiken

Storstad stänger alla museer

7 000 varslade räcker inte

Vann Stockholms city och Lidingö

Plus

Fem snabba frågor…

Avtal med Kommunal klart

Bussförarens dag

Han ska samla besöksnäringen

1

Remvig: ”Fullständigt absurt”

SL-resandet rasar

Så många dog i februaritrafiken

Rederierna ställer in

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109