23948sdkhjf

SL gör det – men inte Skånetrafiken

Ska bussförare skyddas mot coronaviruset genom att framdörrens stängs? Så gör SL men Skånetrafiken gör en annan bedömning.

Fackförbundet Kommunal skickade en begäran om en så kallad arbetsmiljö­åtgärd till trafikföretaget Nobina 19 mars. I sin begäran kräver fackförbundet Kommunal att Skånetrafiken ska hindra resenärer från att använda de främre dörrarna på Skånes bussar. Dessutom kräver Kommunal att deras medlemmar ska få slippa att validera resenärernas biljetter.

Skånetrafiken följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskydd. I dagsläget rekommenderar dessa myndigheter inga extra restriktioner för kollektivtrafiken med anledning av covid-19, gemenligen kallat coronaviruset.

– Vi stöder oss på de svenska myndigheternas rekommendationer i våra beslut och bedömningar, säger Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson. Han fortsätter:

– Det är bra om frågan prövas; huruvida förare – och alla andra grupper i samhället som idag möter kunder – ska fortsätta att göra just det. Även när samhället arbetar med att stoppa spridningen av covid-19.

Skånetrafiken fortsätter sin dagliga dialog med sina trafikföretag. Vidare har Skånetrafiken redan godkänt att trafikföretagen kan stänga av sittplatserna närmast förarna. Inte på grund av smittorisk, men för att möta eventuell oro från förarna.

– Skånes bussförare har en viktig roll i att upprätthålla en samhällsfunktion som bland annat innebär att hjälpa alla att ta sig till och från sin arbetsplats, säger Linus Eriksson.

Skulle Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskydd ändra sina rekommendationer kommer givetvis Skånetrafiken att följa dessa.

Att begära arbetsmiljöåtgärder innebär att skyddsombud kan begära åtgärder i arbetsmiljön av arbetsgivaren, med stöd av 6 kap. 6a § arbetsmiljölagen. I detta fall är det fackförbundet Kommunal som lämnat en begäran om arbetsmiljöåtgärder till Nobina.

Sedan förra veckan sker på- och avstigning av SL-trafikens bussar genom bakdörrarne, Hallandstrafiken införde samma regel 20 mars och Värmlandstrafiken hänger på 23 mars.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079