23948sdkhjf

Ännu färre tåg för SJ

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

SJ fortsätter att köra tåg på samtliga linjer, men reducerar trafiken ytterligare.

Neddragningen sker för att möta ett minskat resande till följd av det nya Coronaviruset och myndigheternas insatser för att begränsa smittspridningen.

Därför kommer SJ att ställa in ytterligare avgångar, utöver den reducering med cirka 25 procent som genomfördes i mitten av mars. Trafiken upprätthålls i hela landet och valet av inställda avgångar görs med ambitionen att möta det behov av tågresande som fortfarande finns i samhället. SJ strävar samtidigt efter att köra med tillräcklig kapacitet för att resenärerna ska kunna hålla distans till sina medpassagerare.

– Efter många år av uppåtgående trend för klimatsmarta tågresor har tågresandet minskat kraftigt till följd av det nya Coronavirusets spridning de senaste veckorna. För att säkra en hållbar verksamhet i framtiden måste vi nu snabbt anpassa oss till situationen. Samtidigt är vi beredda att snabbt öka antalet avgångar när fler återvänder till tågresandet igen, säger Madeleine Raukas, tillförordnad vd på SJ.

Att allt fler arbetar hemifrån, sjukskrivningarna ökar och större evenemang ställs in påverkar efterfrågan, liksom myndigheternas rekommendationer att undvika icke nödvändiga resor inom Sverige. På samma sätt som övriga transportnäringen tvingas SJ därför att vidta åtgärder. Förutom trafikreduceringar ser SJ nu över samtliga sina kostnader. Till exempel skjuts inplanerade aktiviteter och projekt upp samt antalet konsulter som inte är verksamhetskritiska avvecklas. SJs styrelse har även föreslagit till stämman att utdelningen till ägaren staten slopas för 2019.

– När situationen i samhället blir mer normal ser vi fram emot att gå upp i full trafik igen. Tåget är trots allt fortfarande det mest klimatsmarta sättet att resa, säger Madeleine Raukas.

Samtidigt meddelas att SJ:s styrelse beslutat att dra tillbaka den tidigare föreslagna utdelningen till bolagets aktieägare – det blir ingenting i år till följd av coronakrisen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stängt hos svenska busstillverkarna

Skansen nära konkurs

Varslar hela personalen

”Stödupphandla – rädda transportsektorn!”

Hotellen dyker – camping lyfter

Scania skänker 11 500 masker till sjukhus

Nyhetsbrev

Kör igång gratistrafik i Stockholm

Arkiv

Ännu färre tåg för SJ

Sågar nya krispaketet

Hybricon blir bussåterförsäljare

Transportföretagen: ”Krispaketet saknar kontantstöd”

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Skånetrafiken sänkt av coronakrisen

Ny stororder för Alstom

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Dubbdäcken får sitta kvar två veckor längre

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck, för att underlätta för olika branscher i nuläget.

Nytt hopp för familjeföretag

Regeringen svarar på sågning av höghastighetståg

Malmös mest trafikerade bussgata byggs om

Färre spårvagnar i Göteborg

Region räddar sina taxibolag

"Småföretagen lämnas i sticket"

Regeringens stödpaket går till storföretagen - men i andra länder görs stora insatser för att rädda småföretagen, det anser Sten Lindgren, Småföretagarnas Riksförbund.

En riktig sur ölnyhet

Mikrobryggeriet Sankt Eriks har lanserat Rabarber Sur – ett öl som liknar öltypen berliner weisse och verkligen gör skäl för sitt namn.

Snart fattas beslut om Kirunas nya järnvägsstation

1

Stor trängsel i kollektivtrafiken

Storstad stänger alla museer

7 000 varslade räcker inte

Vann Stockholms city och Lidingö

Plus

Fem snabba frågor…

Avtal med Kommunal klart

Bussförarens dag

Han ska samla besöksnäringen

1

Remvig: ”Fullständigt absurt”

SL-resandet rasar

Så många dog i februaritrafiken

Rederierna ställer in

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11