23948sdkhjf

Hotellen dyker – camping lyfter

Coronakrisen har oväntat givit campingbranschen nya affärer – dessutom tidigt på säsongen.

Det är tuffa tider för hotellbranschen, men för landets ledande campingkedja First Camp har kravet på social distansering gett nya affärer. Många företag söker sig nu till campingarnas företagsboenden, och bland kunderna finns allt från byggföretag till vårdgivare.

– En unik fördel med camping är att gästen har sitt eget boende. På så sätt kan man praktisera social distansering, utan att behöva kompromissa med sin bekvämlighet, säger First Camps vd, Johan Söör.

I stugorna på First Camp råder det inte brist på gäster, tvärtom. Den senaste veckan har antalet bokningsförfrågningar från företag gått upp med över 25 procent, jämfört med en normalvecka. Och samtidigt som den rådande situationen slår hårt mot många hotell, märker First Camp att efterfrågan på stugboende i citynära naturmiljöer ökar.

Har ni inte haft några avbokningar alls?

– Visst har vi också haft en del avbokningar på grund av inställda evenemang, men det märks att bygg, konstruktion, montage och liknande verksamheter har kvar sin verksamhet och ser fördelarna med stugboende när de arbetar på annan ort, säger Johan Söör.

Det finns flera exempel på företag som valt att boka av sina hotellboenden, och istället bokar företagsboende hos First Camp. Kedjan har för närvarande 35 av sina 44 destinationer öppna, och i början av april öppnar resterande 9 destinationer. First Camp erbjuder nästan 1500 stugor över hela Sverige, från Malmö i söder till Luleå i norr.

– Vi har länge sett en trend, att de som reser i arbetet blir allt mer intresserade av nya slags boenden – och en ny slags bekvämlighet. Att bo i ett eget boende, på ett prisvärt sätt, med parkering utanför dörren, matlagningsmöjligheter och med naturen runt knuten, lockar allt fler. I rådande läge och i skenet av coronakrisen, verkar det som att dessa värden är mer attraktiva än någonsin. Vi ser att både våra topprustade stugor med hotellstandard, och våra enklare stugor bokas mer och mer, säger Johan Söör.

First Camp har vidtagit en rad åtgärder, för att gästerna ska känna sig trygga under den pågående pandemin. Det handlar till exempel om att många gemensamma utrymmen städas dubbelt så ofta och att alla stugor med badrum extrautrustas med tvål. Företaget följer myndigheternas riktlinjer och bevakar frågan löpande.

– Vi känner med alla de företag i besöksnäringen som drabbas hårt av nuvarande situation, men det känns bra att vi kan erbjuda arbetstillfällen, säger Johan Söör.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079