23948sdkhjf

”Regeringsstödet måste nå bussföretagen”

Transportföretagen välkomnar regeringsstöd till kollektivtrafiken – men stödet måste också nå bussföretagen, vädjar organisationen.

Morgonen 2 april aviserade regeringen ett stödpaket på 15 miljarder till Sveriges kommuner och regioner. Kollektivtrafiken nämndes som ett av de områden som är i behov av stöd i coronakrisens spår. Av landets busstrafik handlas 90 procent i dag upp av landets regioner och kommuner. Stödet är därför välkommet, men det är viktigt att regeringens krismiljarder också når fram till de bussföretag som kör kollektivtrafiken i Sverige och att det inte stannar i regionerna.

– Att vi kan upprätthålla ett fungerande transportsystem för människor och gods både under och efter coronakrisen är viktigt för hela Sverige. Vi välkomnar därför regeringens utökade krisstöd som syftar till att bistå kommuner och regioner i deras arbete för att säkerställa viktig samhällsinfrastruktur i coronakrisens spår. Transportnäringen var en av de näringar som drabbades först av coronakrisens effekter och det har inneburit stora påfrestningar på företagen och på medarbetare, resenärer och godstransportörer som samtidigt gör allt de kan för att hålla samhällets blodomlopp, transporterna, i gång så att samhället kan fungera så bra som möjligt under rådande omständigheter, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

– Tillsammans med landets regionala kollektivtrafikmyndigheter har vi i ett gemensamt och viktigt samhällsansvar för att upprätthålla en fungerande kollektivtrafik i dessa kristider. Många människor, exempelvis inom vården, är beroende av en fungerande kollektivtrafik. Vi delar våra myndigheters uppmaning om att trängsel ska undvikas och det är  viktigt att kollektivtrafiken fortsätter bedrivas så att myndighetens uppmaning kan infrias. Regeringens krismiljarder är därför viktiga. Nu är det viktigt att landets regionala kollektivtrafikmyndigheter har en aktiv och tät dialog med trafikföretagen för att säkerställa en god kollektivtrafik under rådande kris och med sikte på att kollektivtrafiken snabbt ska kunna ökas i enlighet med samhällets mål och behov igen, när krisen är över, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063