Roslagsbanan kör vidare

I rådande läge behöver kollektivtrafiken köra för fullt, utan störningar, något som infrastrukturminister Tomas Eneroth påpekade i sitt möte med alla ansvariga för den svenska kollektivtrafiken på kvällen 1 april. Detta har hörsammats av alla RKM och övriga ansvariga som nu ändrat sina tidigare planer att dra ner trafiken när resandet minskar och att i övrigt undvika även planerade driftstopp om möjligt.
SL, Storstockholms Lokaltrafik, har fått mycket kritik för överfulla bussar. Men nu kommer det att bli ändring på det. SL måste nu säkra trafiken och resenärernas säkerhet och trygghet. Därför skjuts den planerade avstängningen av Roslagsbanan framåt i tiden, en planerad avstängning som inte hade något med coronakrisen att göra.
– Situationen i Stockholm är allvarlig, och vi måste hjälpas åt att minska smittspridningen. Därför väljer vi att fortsätta köra Roslagsbanan. De resenärer som behöver resa kollektivt för att ta sig till jobb i exempelvis sjukvården, måste ges bästa möjligheter till detta, säger Sara Catoni, chef för trafikförvaltningen och vd SL.
Arbetena på Roslagsbanan, som syftar till att öka kapaciteten och förbereda för nya fordon, kommer att genomföras när samhällssituationen tillåter. Det går inte idag att säga exakt när det blir.
Även med full trafik på Roslagsbanan kan det bli trångt på tågen. SL vill därför passa på att uppmana alla resenärer att bara resa när de verkligen måste.
Under pågående smittspridning av corona i samhället ökar behovet av att alla hålla avstånd från varandra. Det gäller även i kollektivtrafiken, där utrymmen ombord kan fyllas upp snabbare när passagerare vill ha ett säte mellan sig själv och nästa passagerare. Då fylls kollektivtrafiken snabbt och det är en utmaning för alla operatörer och trafikhuvudmän att hantera.