23948sdkhjf

Skyldiga två miljarder!

Flygbolag är skyldiga svenska resebyråer två miljarder enligt resebranschföreningen SRF.

Flygbolag från hela världen är skyldiga svenska resebyråer och researrangörer två miljarder kronor för resor som ställts in på grund av corona. Trots att återbetalningsplikten är lagstadgad betalar de flesta flygbolag inte.

– I slutändan riskerar konsumenterna att bli av med sina pengar, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschföreningen SRF.

På grund av coronautbrottet vägrar just nu de flesta flygbolag att återbetala pengar för flygbiljetter till resebyråer och researrangörer. Flygbolagens internationella intresseorganisation IATA skriver i ett öppet brev att det är den bästa lösningen just nu, och att det i praktiken är omöjligt för flygbolag att upprätthålla värdekedjan i flygresenäringen.

Enligt IATA uppgår flygbolagens återbetalningsskulder till cirka 350 miljarder kronor. Resebranschföreningen SRF bedömer att skulden till svenska resebyråer och researrangörer till och med i dag uppgår till två miljarder kronor. En resebyrå eller en researrangör är enligt paketreselagen skyldig att återbetala hela kostnaden för en inställd resa inom 14 dagar.

– Konsumenterna har rätt att få igen sina pengar. Nu kläms resebyråer och researrangörer mellan två sköldar. De är skyldiga att betala tillbaka till konsumenterna, men får själva ingen återbetalning från flygbolagen. Då förlorar konsumenterna sina pengar och reseföretagen riskerar konkurs, säger Didrik von Seth.

För att lösa situationen har SRF föreslagit för regeringen att den omgående inrättar en fond på sex miljarder kronor. Det motsvarar det förväntade belopp flygbolagen kommer vara skyldiga om dagens situation består resten av året. Resenärer som har rätt till återbetalning ska kunna få pengar ur fonden. Fonden självfinansieras genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på 5 kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa. En liknande lösning finns redan i Danmark.

– Vi vet inte om det finns ett politiskt motstånd mot den här lösningen, eller varför regeringen dröjer med att ge besked. Får vi ingen lösning kommer vanligt folk att förlora stora summor och flera tusen anställda riskerar sina jobb, säger Didrik von Seth.

FAKTA/SRF:s förslag till regeringen

- Att regeringen omgående inrättar en fond på sex miljarder kronor, som administreras av Kammarkollegiet.
- Fondens 6 miljarder kronor återbetalas på 20 år. Det sker genom en avgift på 5 kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person.
- För att underlätta hanteringen och minimera Kammarkollegiets arbete föreslår SRF att man tillfälligt återinrättar myndigheten Resegarantinämnden, som bedömer resenärernas återbetalningskrav.
- Resegarantinämnden bör besättas av representanter från resebranschen, konsumenter och Kammarkollegiet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078