23948sdkhjf

Flyget har kollapsat

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Hittills under april har flyget backat med i det närmaste 100 procent – det visar Swedavias statistik.

Under mars reste drygt 1 317 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med hela 60 procent jämfört med samma månad 2019. Effekterna av coronapandamin hade en betydande påverkan, då flygbolagen helt eller delvis reducerade sin trafik. Nedgången tilltog under månaden och har fortsatt i april, med en minskning hittills på cirka 97 procent. Flera av Swedavias flygplatser saknar idag helt reguljär flygtrafik.

Antalet utrikesresenärer vid Swedavias flygplatser uppgick sammantaget till 841 000 under mars månad, vilket är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad ifjol. Inrikesresandet uppgick till 476 000 resenärer, en minskning med 58 procent.

Coronapandemins effekter har successivt ökat under månaden till följd av länders och myndigheters åtgärder för att motverka spridningen av Covid-19. Samtidigt har flygbolagen minskat sin kapacitet för att möta den minskade efterfrågan. 

Hittills i april är nedgången i antalet resenärer cirka 97 procent. Både inrikes- och utrikestrafiken i Sverige är därmed starkt begränsad och ett flertal flygplatser, däribland Bromma Stockholm Airport, saknar idag helt reguljär flygtrafik.

– Coronakrisens samhällspåverkan är dramatisk och den slår med full kraft mot Swedavia, våra kunder och partners som är beroende av flyget. Förutsättningarna för att bedriva reguljär flygtrafik, men också kommersiell flygplatsverksamhet har i princip upphört. Våra flygplatser har dock en viktig infrastrukturroll och vi gör vårt yttersta för att upprätthålla Sveriges tillgänglighet för den persontrafik som fortfarande finns, men också samhällsviktigt flyg såsom post- och frakt- samt ambulansflyg, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, hade sammanlagt 842 000 resenärer under mars, vilket är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad föregående år. Antalet utrikesresenärer uppgick till 648 000, vilket är en minskning med 60 procent, medan antalet inrikesresenärer uppgick till 194 000, en minskning med 58 procent.

Göteborg Landvetter Airport hade sammanlagt 189 000 resenärer under mars, vilket är en minskning med 61 procent jämfört med samma månad förra året. Antalet utrikesresenärer uppgick till 150 000, vilket är en minskning med 61 procent. Inrikesresandet minskade med 64 procent och uppgick till 39 000 under mars.

På Bromma Stockholm Airport reste sammantaget 79 000 resenärer under mars, vilket är en minskning med 62 procent jämfört med mars föregående år. Utrikesresandet minskade med 69 procent, medan inrikesresandet minskade med 60 procent.

I linje med utvecklingen hittills i år visar Swedavias regionala flygplatser på lokala variationer även under mars. Antalet resenärer uppgick sammanlagt till 207 000, vilket är en minskning med 58 procent.

Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av Swedavias tio flygplatser ska ha noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till hållbart bioflygbränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Sedan 2016 köper Swedavia bioflygbränsle motsvarande bolagets tjänsteflygresor, cirka 450 ton bränsle årligen.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Göran Grell: Nu gäller det att ställa om!

Buss- och gruppresebranschen har befunnit sig i djup kris sedan coronapandemin slog till med kraft i början av mars. Hela rese- och transportbranschen har därefter i princip stått stilla.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Storleverans av bussar till Brasilien

Godkänd för trafik

Nyhetsbrev

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

Arkiv

Nya Hässleholmsdepån invigd

Fler museer öppnar igen

Nya lokaler för Skånetrafiken

Öresundsregionens nya hamnterminal skjuts upp

Situation för terminalen är alltför osäker i och med viruset.

Europapengar till Transportföretagen

Plus

Siktar mot framtiden

Marcus Risberg och rederiet Tallink Silja har mött ett år som inte är något annat likt. Men bortom krisen och stängda gränser skymtar nya möjligheter – som både destinationer och bussresearrangörer kan ha stor nytta av.

Ny vd i Hybricon

Tunnelbaneupphandling blir inte av

Ny regel ska lindra krisen för transportsektorn

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan!

Återigen blir det ommöblering i toppen av Tunga Bussligan 2020 och en gammal bekant kliver in med buller och bång - det framgår av Bil Swedens färska statistik.

Scania räknar med att tvingas avskeda många

I och med den minskade efterfrågan har företaget upp till 5 000 för många anställda globalt, varav 1 000 i Sverige.

Hon ska styra Sturup

Bra maj för bussarna

Mångmiljonstöd till expressbussarna - i Norge

Från Bergkvara till Flexbuss

Bussbolag i konkurs

Hertz Sverige varslar

Jönsson till Naturturismföretagen

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Vann IT-upphandling till VL

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Rederi varslar 450 ombordanställda

Taxikonkurserna fortsätter

Rolfs betalar tillbaka

Öppnar på glänt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141