23948sdkhjf

Rederikoncern säger upp alla

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det renodlade kryssningsrederiet Birka Cruises har nu sagt upp alla anställda på grund av coronakrisen som stoppat all verksamhet.

Birka Cruises meddelade efter påskhelgen att man sätter in ytterligare krisåtgärder och besparingspaket för att säkra verksamheten på sikt. Bakgrunden är att man vill förbereda sig på att coronakrisen kan komma att bli långvarig och resandet därmed inte kan starta upp. Det innebär att alla anställda har sagts upp.

– Vi står sedan mitten av mars helt utan intäkter eftersom det inte är möjligt att upprätthålla vår trafik. I nuläget är alla våra resor fram till den 15 juni inställda utifrån svenska UD:s reseavrådan. Det råder dock stor osäkerhet kring hur länge den här situationen kommer bestå och när vi kan återuppta vår verksamhet igen. Vi har sedan tidigare genomfört ett antal åtgärder för att sänka våra kostnader, men behöver även vara förberedda om situationen skulle komma att bli långvarig och resandet därmed inte kan starta upp, säger Tomas Karlsson, vd för Birka Cruises. Han fortsätter:.

– Som en åtgärd har vi därför idag meddelat berörda att vi kommer verkställa vårt tidigare varsel om uppsägningar av personal på grund av arbetsbrist. Totalt berörs 358 personer inom bolagets verksamhet (35 landanställda inom Birka Cruises och 323 personer ombord på M/S Birka Stockholm, anställda av Rederi Eckerö Sverige AB) Birka Cruises ägs av åländska Eckerökoncernen. I koncernens finska delar av verksamheten finns andra, mer flexibla möjligheter att heltidspermittera personal och sänka kostnaderna, men då detta inte är möjligt i Sverige är vi dessvärre tvungna att ta till denna åtgärd istället, 

– Vi förstår att detta beslut är drastiskt och påverkar våra medarbetare vilket vi verkligen beklagar. Just nu ligger dock hela vårt fokus på att ”rida ut stormen” som cornakrisen har skapat och säkra företagets överlevnad och arbetstillfällen på sikt. Rederinäringen och den övriga turism- och resebranschen är i oroliga tider extra utsatt och därför behöver vi i nuläget vara proaktiva och ta till alla insatser som står till buds. Vår absoluta förhoppning är dock att så snart som möjligt kunna dra tillbaks uppsägningarna och starta vår trafik igen.

 Vi vet att många känner sig tryggare på hemmaplan i oroliga tider och ser därför att resandet inom Sverige och närområdet kan ha en chans återhämta sig snabbare än övrigt resande när vi väl kommer in i en mer normal situation igen. Just nu ligger vårt fokus dock helt på att ta hand om de medarbetare som berörs avslutar Tomas Karlsson.

I nuläget är samtliga avgångar med Birka Cruises inställda fram till 15 juni. Alla berörda kunder kommer att kontaktas personligen och erbjudas fri ombokning till en avgång längre fram, eller att boka av sin resa med full återbetalning. Avgångar längre fram i tiden berörs i nuläget inte, men om ytterligare ändringar i trafiken görs kommer även dessa kunder att kontaktas.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Flygbusstrafiken utökas

Nya spår för Dalarnas tåg

Corona-säkrare på flygplatser i Norge

Kom tillbaka – vi betalar!

Mobilitetsaktör lanserar hållbarhetstävling

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Nyhetsbrev

Drabbades värst av coronakrien

Arkiv

Stena startar ny linje i Östersjön

Fartygen som tar både frakt och passagerare lägger till i Karlskrona varje torsdag.

Stort tapp för Tallink Grupp

Progrits köpte Infospread

Buss till Danmark igen

Ny kryssning till Höga kusten

Ny hos Eneroth

Plus

Nytt ryck i Tunga Bussligan

Under juli visar ett fabrikat på ett riktigt ryck i Tunga Bussligan - samtidigt sackar ledaren, det visar Bil Swedens statistik.

Bra juli för bussarna

5 000 bort från Scania

299 får gå från Tallink

Alla Scanias fabriker drivs nu fossilfritt

Första spårvagnen har anlänt till Lund

Åter biljettkontroller i region Stockholm

Legendarisk bilskrotare död

Ressugna svenskar fyller flygen

Skånetrafikanter nobbar munskydd

Sedan mitten av juli delar Skånetrafiken ut munskydd gratis till alla sina resenärer – men intresset för dessa har inte varit särskilt stort.

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Förlängd tid för uppsatstävlingen

IRU skriver till Europeiska rådet om bussbranschens tuffa situation

Arbetsmiljöverket ifrågasatt

Svag juni för bussarna

SLPs fastighet blir bussgarage

Trafikanalys: Kollektivresandet ökar

Nöjesparkerna i akut kris

Elscootern ersätter kollektivtrafiken

SL återinför biljettkontroller

Tre väljer Transiro

Akut kris för Sommarland

MAN truck & bus får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109