23948sdkhjf

Extrem vandalisering hos SL

Kraftigt ökad vandalisering hotar SL-trafiken i region Stockholm - under coronakrisen slår vandalismen ett nytt trist rekord.

De senaste veckorna har skadegörelse och vandalisering ökat kraftigt i SL-trafiken. Dagligen rapporteras om sönderslagna busskurer och klottret har mer än fördubblats sedan motsvarande tidsperiod förra året. Värst drabbat är spårtrafiken där hela pendeltåg tvingats tas ut trafik efter omfattande krossande av fönsterrutor. Nu varnar trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) för att vandalismen hotar trafikens uthållighet i en svår tid. Stockholmarna måste nu hjälpa till, försvara och ta hand om SL-trafiken.

– Vi ser hur resenärerna följer myndigheternas råd avstår eller drar ned på sitt resande. Tyvärr gäller inte samma sak de krafter som vill riva ned och förstöra. Under de senaste veckorna har en våg av vandalism sköljt över länets kollektivtrafik. Det slås sönder rutor på tåg, krossas busskurer och vandaliseras i en omfattning vi tidigare inte sett. Utvecklingen är ohållbar och måste brytas, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL. Han fortsätter:

– Den kraftigt ökade vandaliseringen leder inte bara till ökad otrygghet. I en tid då trafiken är satt under hård press på grund av höga sjukskrivningar, svåra materielleveranser och stegrande krav hotas också uthålligheten i trafiken. Tåg och bussar tagna ur trafik på grund av klotter eller stenkastning må vara en kortsiktig seger för den som inte förstår bättre. Det är samtidigt en stor förlust för hela samhället och inte minst för den sjukvårdspersonal som är beroende av en fungerande kollektivtrafik för att kunna ta sig till jobbet och för att rädda liv.

– I en svår tid har vi alla skyldighet att visa extra omtanke om varandra. Dit måste vi också räkna att försvara och ta hand om vår gemensamma kollektivtrafik. Vi sätter nu in extra insatser mot vandalerna, men jag vill också rikta en skarp uppmaning till dem som nu slår sönder och förstör: Sluta omedelbart. Ni slår mot blodomloppet i ett samhälle i kris. Där alla resurser behövs för att hålla trafiken rullande. Ni riskerar skapa stor skada för många när tåg och bussar måste ställas av och trafiken riskeras.

Detta har hänt:
De senaste veckorna har skadegörelse och vandalisering ökat kraftigt i SL-trafiken. Detta särskilt mellan vecka tolv och vecka fjorton, då coronakrisen varit som mest påtaglig i Sverige och Stockholm.

Den allra tydligaste negativa trenden återfinns bland pendeltågen, som under tidsperioden haft mellan 130-280 procent mer klotter än 2019. Samma tidsperiod ökade skadegörelsen mellan 20-60 procent.

Den totala mängden klotter på fordon i den spårburna kollektivtrafiken har ökat mellan 43 och 50 procent. Även busstrafiken är drabbad, då inte minst avseende angrepp på busskurer.

Bland pendeltågen har det under senare tid även rapporterats att hela pendeltåg tvingats tas ut trafik och in i depå efter omfattande krossande av fönsterrutor.

Krossade rutor måste ersättas med nya som vare sig är billiga eller lättillgängliga när en stor del av världens industrier och produktionskedjor är pausade. Om ökningen av skadegörelse fortsätter så riskerar fordon att behöva tas ur trafik då reservdelar inte längre går att beställa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063