23948sdkhjf

Passagerarräkning i Skåne

Skånetrafiken räknar lediga platser ombord på Skånes bussar och tåg – och nu kommer också bussarnas framdörrar att stängas efter påpekanden från Arbetsmiljöverket.

På grund av coronakrisen har antalet resor med Skånetrafiken i stort sett halverats. För att trots detta undvika trängsel räknar Skånetrafiken varje dag hur många som reser och hur många lediga platser det finns ombord på Skånes bussar och tåg. Länge höll Skånetrafiken fast vid att hålla bussarnas framdörrar öppna trots kritik från förare och skyddsombud. Efter att Arbetsmiljöverket tagit upp saken beslutade även Skånetrafiken att stänga framdörrarna i likhet med de flesta trafikhuvudmän i Sverige. 

Skånetrafiken anser att det nu inte råder smittofara för medarbetarna i kollektivtrafiken eftersom många andra åtgärder vidtas för att undvika trängsel i bussarna och tågen. När det gäller tågtrafiken är det tågvärdarna som kommer i kontakt med resenärerna, dock i mindre omfattning än vanligt eftersom resandet minskat rejält.

Skånetrafikens buss- och tågtrafik har påverkats av restriktioner och förändrade resmönster med anledning av coronakrisen. Resandet varierar mellan trafikslag och sträcka, men generellt sett har antalet resor med Skånetrafiken från och med mitten av mars och fram till idag i stort sett halverats.

Fram till mitten av mars låg resandet på mer eller mindre normala nivåer. Därefter har det stadigt minskat och ligger nu omkring 50 procent under den förväntade nivån. Därmed landar det totala antalet resor för årets första kvartal på cirka 38 miljoner. Detta ska jämföras med dryga 43 miljoner resor för förra årets första kvartal. Vilket innebär en minskning med cirka 13 procent för årets tre första månader jämfört med samma period förra året.

Eftersom Skånetrafiken på några platser anpassat turutbudet till det minskade antalet resenärer vill vi säkerställa att det finns gott om plats ombord. Bland annat räknar Skånetrafiken sedan en dryg vecka varje dag antalet resande på Skånes bussar och tåg. Genom att jämföra antalet passagerare med antalet säten får Skånetrafiken fram en procentsats som visar beläggningen ombord.

Skånetrafiken räknar dagtid och med fokus på peaktid och våra största buss- och tåglinjer runt om i Skåne. Utöver det uppmanar vi våra förare att meddela om det är trångt ombord.

– Det är viktigt att våra resenärer känner sig trygga och inte behöver trängas. Genom att räkna beläggningen varje dag kan vi vara säkra på att det finns plats åt alla. Vi kan också förstärka utbudet omedelbart om vi märker att det behövs, säger Linus Eriksson, Trafikdirektör på Skånetrafiken.

FAKTA/Så få åker just nu med Skånetrafiken

Snittet av andelen upptagna säten ombord i procent.
Samtliga trafikslag i Skåne.

Stadsbuss: 17 %
Regionbuss: 15 %
Pågatågen: 16 %
Öresundstågen: 10 %

Snittet av andelen upptagna säten ombord i procent.
Stadsbussar i 3 skånska städer.

Helsingborg: 22 %
Malmö: 16 %
Lund: 19 %

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078