23948sdkhjf

Nu är det bråttom

Sveriges Bussföretag har gjort en hemställan om direkt stöd till landets hårt drabbade turistbussnäring i coronakrisen – men tiden är knapp, görs inget snart går företagen under.

Turistbussbranschen är i fritt fall. På kort tid har hela marknaden gått upp i rök samtidigt som bussföretagen på grund av myndighetsbeslut ställts inför stora kostnader till såväl resenärer som leverantörer. Som om det inte vore nog, så står företagen med fasta kostnader för bussar som de inte kan använda.

Därför hemställer nu Sveriges Bussföretag, ett förbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv, att regeringen temporärt inrättar ett stöd riktat direkt till branschen. Så här skriver förbundet till regeringen:

”Enligt uppgifter från Transportstyrelsen denna vecka står omkring 970 bussar av klass 2 och 3 anmälda i yrkesmässig trafik avställda. En avställning av fordonet ger företaget möjlighet att spara kostnader för försäkringar och fordonsskatt. Samtidigt är den stora kostnaden för bussarna är kapital- och räntekostnaderna, vilket löper på trots avställning. I genomsnitt kostar en turistbuss mer än 1000 kronor per dag, även om den är avställd. När våra medlemsföretag inte kan använda bussarna på grund av olika myndighetsbeslut så står företagen helt utan intäkter och vi har redan börjat se konkurser inom den svenska bussbranschen i spåren av krisen.”

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079