23948sdkhjf

SL: ”Undvik kollektivtrafiken!

Storstockholms Lokaltrafik, SL, fortsätter att mana till återhållsamhet med kollektivtrafikresor – helst ska bara personer med samhällsviktiga funktioner åka med, enligt SL.

Även om Folkhälsomyndigheten nu ser tecken på att smittspridningen av det nya coronaviruset har stabiliserats är det viktigt att fortsätta att följa uppmaningen att inte resa med kollektivtrafiken i Stockholm.

På pressträffen med Folkhälsomyndigheten 16 april var myndigheten tydlig med att den absolut inte blåser faran över och att de restriktioner och rekommendationer som getts fortfarande gäller.

– Det är mycket viktigt att man som resenär bidrar till att minska risk för smittspridning i SL-trafiken. Vi vill därför påminna stockholmarna om att inte resa kollektivt annat än om det är absolut nödvändigt, och att undvika rusningstid om man måste resa, säger SL:s trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman.

SL har de senaste veckorna haft en resenärsminskning med cirka 60 procent jämfört med hur det normalt ser ut i kollektivtrafiken. För att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd på 1,5 meter ska kunna följas bör antalet resenärer vara cirka 30 procent av den normala beläggningen.

– Trafikförvaltningen och våra trafikentreprenörer gör allt vi kan för att det inte ska vara trängsel i kollektivtrafiken. Tillgången på bussförare i SL-trafiken är nu god och vi kör lika många turer som vanligt. Trots det förekommer trängsel på vissa platser och under vissa tider. Därför måste alla stockholmare ta ansvar och helst av allt undvika kollektivtrafiken, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Även i coronatider drabbas SL-trafiken av störningar – bussar som blir sena på grund av framkomlighetsproblem, infrastrukturfel i spårtrafiken, fordonsfel och liknande som innebär förseningar eller inställda avgångar. Då hinner fler samlas på hållplatser och stationer och nästkommande avgång kan drabbas av trängsel.

– De vanliga störningarna har vi nu också. Det betyder att det kommer att uppstå trängsel på vissa avgångar, oavsett hur många insatser och åtgärder vi gör. När det händer vädjar vi till resenärerna att vänta på att det ska komma en buss eller tåg där det finns bättre med utrymme. Det är självklart irriterande att inte kunna åka som planerat, men vi måste alla göra uppoffringar nu, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Exempel på åtgärder som genomförts för att minska risk för smittspridning i kollektivtrafiken

  • Påstigning på buss sker endast genom bakre dörrarna.

  • Biljettvisering på buss och lokalbanor har stoppats.

  • Den systematiska biljettkontrollen upphör och biljettkontrollanterna har fått utökat serviceuppdrag.

  • Annonskampanjer i dagspress och sociala medier med uppmaning att inte resa med SL.

  • Utrop och informationsanslag på stationer och i fordon om att hålla avstånd och undvika kollektivtrafiken.

  • SL:s bussentreprenörer har under de senaste veckorna tagit in alla tillgängliga timanställda förare samt snabbutbildat bussförare från flygbussarna och turistbussföretag att köra SL-trafik. Bussbolagen har också anpassat turlistor och kör extra förstärkning i morgontrafiken.

  • SL har skjutit upp den planerade upprustningen och trafikavstängningen på Roslagsbanan för att göra situationen lättare i norrort, där tågtrafiken annars skulle ha ersatts med buss.

  • Tunnelbanan och pendeltågen kör full trafik enligt ordinarie tidtabell och har gjort så under hela Coronakrisen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078