23948sdkhjf

Bäst på spåret

MTRX är Sveriges bästa tågbolag för femte året i rad enligt Svenskt Kvalitetsindex – klår värste konkurrenten igen.

I Svenskt Kvalitetsindex 2020 placerar sig MTRX återigen på första plats av Sveriges tågbolag. Index hamnar på 65,9 mot 59,5 för SJ.

– Det är självklart glädjande att vi nu kan fira fem år i rad som Sveriges bästa tågbolag. Svenskt Kvalitetsindex är den enda stora oberoende mätningen av detta slag så den är oerhört viktig för oss, säger Mats Johannesson, vd på MTRX.

Årets mätning genomfördes under perioden 28 februari rill1 april och har sannolikt färgats av corona-pandemin men resultaten för flyg, tåg och buss som helhet är relativt oförändrade mot 2019. Tåg hamnar lägre än både buss och flyg, där det stora problemet enligt SKI är upplevelsen av opålitlighet och förseningar.

– Att tåget är opålitligt är en uppfattning som verkar sitta djupt. Sanningen är att vi på MTRX varit punktligast av alla flyg- och tågbolag på sträckan varje år sen 2017. Våra kunder har också gett oss mycket beröm för hur våra medarbetare håller resenärerna informerade ombord och i fjol införde vi automatisk förseningsersättning vilket mottagits mycket positivt. Detta är dock ett område där vi aldrig kan vara nöjda utan det gäller att jobba på för att förbättra både punktligheten och vår kommunikation, säger Mats Johannesson.

Andelen resenärer som säger att miljöfördelar är det viktigaste vid val av bolag var endast 4 procent, och det var bara 1 av 3 som instämmer i påståendet att man tar hänsyn till klimat- och miljöpåverkan när man reser. Viktigaste faktorer för val av transportsätt var geografiskt läge och pris.

-- Att andelen som värderar miljöpåverkan vid val av transportsätt var så lågt var oväntat. Det stämmer inte riktigt med den stora förflyttning vi har sett i Swedavias siffror på hur inrikesflyget tappat stora volymer under det senaste året. Givet denna trend tror vi ändå på en ljus framtid för tåget när vi väl kommer ur Corona-pandemin och vi är säkra på att vår marknadsledande punktlighet och vårt konkurrenskraftiga pris gör att vi kommer stå oss starka i konkurrensen framåt, säger Mats Johannesson.

Läs om segrande Vy här där det även finns en tabell över fler trafikföretag!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.085