23948sdkhjf

Bäst på spåret

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

MTRX är Sveriges bästa tågbolag för femte året i rad enligt Svenskt Kvalitetsindex – klår värste konkurrenten igen.

I Svenskt Kvalitetsindex 2020 placerar sig MTRX återigen på första plats av Sveriges tågbolag. Index hamnar på 65,9 mot 59,5 för SJ.

– Det är självklart glädjande att vi nu kan fira fem år i rad som Sveriges bästa tågbolag. Svenskt Kvalitetsindex är den enda stora oberoende mätningen av detta slag så den är oerhört viktig för oss, säger Mats Johannesson, vd på MTRX.

Årets mätning genomfördes under perioden 28 februari rill1 april och har sannolikt färgats av corona-pandemin men resultaten för flyg, tåg och buss som helhet är relativt oförändrade mot 2019. Tåg hamnar lägre än både buss och flyg, där det stora problemet enligt SKI är upplevelsen av opålitlighet och förseningar.

– Att tåget är opålitligt är en uppfattning som verkar sitta djupt. Sanningen är att vi på MTRX varit punktligast av alla flyg- och tågbolag på sträckan varje år sen 2017. Våra kunder har också gett oss mycket beröm för hur våra medarbetare håller resenärerna informerade ombord och i fjol införde vi automatisk förseningsersättning vilket mottagits mycket positivt. Detta är dock ett område där vi aldrig kan vara nöjda utan det gäller att jobba på för att förbättra både punktligheten och vår kommunikation, säger Mats Johannesson.

Andelen resenärer som säger att miljöfördelar är det viktigaste vid val av bolag var endast 4 procent, och det var bara 1 av 3 som instämmer i påståendet att man tar hänsyn till klimat- och miljöpåverkan när man reser. Viktigaste faktorer för val av transportsätt var geografiskt läge och pris.

-- Att andelen som värderar miljöpåverkan vid val av transportsätt var så lågt var oväntat. Det stämmer inte riktigt med den stora förflyttning vi har sett i Swedavias siffror på hur inrikesflyget tappat stora volymer under det senaste året. Givet denna trend tror vi ändå på en ljus framtid för tåget när vi väl kommer ur Corona-pandemin och vi är säkra på att vår marknadsledande punktlighet och vårt konkurrenskraftiga pris gör att vi kommer stå oss starka i konkurrensen framåt, säger Mats Johannesson.

Läs om segrande Vy här där det även finns en tabell över fler trafikföretag!

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Göran Grell: Nu gäller det att ställa om!

Buss- och gruppresebranschen har befunnit sig i djup kris sedan coronapandemin slog till med kraft i början av mars. Hela rese- och transportbranschen har därefter i princip stått stilla.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Storleverans av bussar till Brasilien

Godkänd för trafik

Nyhetsbrev

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

Arkiv

Nya Hässleholmsdepån invigd

Fler museer öppnar igen

Nya lokaler för Skånetrafiken

Öresundsregionens nya hamnterminal skjuts upp

Situation för terminalen är alltför osäker i och med viruset.

Europapengar till Transportföretagen

Plus

Siktar mot framtiden

Marcus Risberg och rederiet Tallink Silja har mött ett år som inte är något annat likt. Men bortom krisen och stängda gränser skymtar nya möjligheter – som både destinationer och bussresearrangörer kan ha stor nytta av.

Ny vd i Hybricon

Tunnelbaneupphandling blir inte av

Ny regel ska lindra krisen för transportsektorn

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan!

Återigen blir det ommöblering i toppen av Tunga Bussligan 2020 och en gammal bekant kliver in med buller och bång - det framgår av Bil Swedens färska statistik.

Scania räknar med att tvingas avskeda många

I och med den minskade efterfrågan har företaget upp till 5 000 för många anställda globalt, varav 1 000 i Sverige.

Hon ska styra Sturup

Bra maj för bussarna

Mångmiljonstöd till expressbussarna - i Norge

Från Bergkvara till Flexbuss

Bussbolag i konkurs

Hertz Sverige varslar

Jönsson till Naturturismföretagen

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Vann IT-upphandling till VL

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Rederi varslar 450 ombordanställda

Taxikonkurserna fortsätter

Rolfs betalar tillbaka

Öppnar på glänt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174