23948sdkhjf

Spännande resmål i Uddevalla

Nära resmål kan komma att bli nästa stora trend inom gruppresor – ett spännande resmål finns i Uddevalla på Västkusten.

Strax öster om Uddevalla centrum finns världens största skalbankar. Kullarna med skalgrus har varit en lukrativ inkomstkälla för företagare i trakten och ett tag såg framtiden för de världsunika skalbankarna oviss ut. Idag är området ett blomstrande och mycket uppskattat naturreservat som rymmer både promenadstigar, ett rikt växt- och djurliv och ett museum.

– Det perfekta utflyktsmålet för både barnfamiljen och för den som söker rekreation och återhämtning, säger Roger Salomonsson som är verksamhetsledare på Destination Uddevalla.

Givetvis passar världens största skalbankar även bussresan, både som del i dagsutflykt och som etappmål på en längre tur.

För cirka 11 000 år sedan fanns under en tusenårsperiod ett sund som sträckte sig från Uddevalla till Vänern. Saltvattnet från Västerhavet blandades med smältvatten från den tillbakadragande, kilometertjocka inlandsisen vars kant då gick tvärs över södra Vänern.  I det salta och kalla vattnet skapades goda förutsättningar för ett rikt växt- och djurliv. I skalgruset har man hittat rester från fler än 100 olika marina ryggradslösa djur, men också skelettdelar från fiskar, sälar och valar.

Allt eftersom landet höjde sig spolade bränningar och strömmar samman de döda djurens skal i sänkor nedanför bergbranterna. Sammanlagt uppskattar man att det funnits cirka 1 miljon kubikmeter skal i Uddevallabankarna.

FAKTA/Naturreservatet Kuröds Skalbankar

Bildat: 2010

Areal: 40,5 hektar

Naturvårdsförvaltare: Uddevalla kommun

Kommun: Uddevalla

Naturreservatet Kuröds skalbankar bildades 2010 genom utökning och sammanslagning av naturreservaten Bräcke, Kuröd och Samneröd.

Det är inte tillåtet att framföra motordrivet fordon, campa, gräva eller medföra okopplad hund.

Hitta hit

Skalbankarna ligger vid Kuröds industriområde i östra Uddevalla i nära anslutning till väg 44 mot Trollhättan och väg 172 mot Färgelanda. Bussen kan parkeras vid industriområdets gator eller vid Bohusläns Försvarsmuseum som ligger alldeles intill.

Öppettider

Skalbankarna kan besökas året om men Skalbanksmuseet har öppet vissa dagar, värt att kolla inför bussresan dig.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109