23948sdkhjf

Jungfruö ska rädda flygbolaget

Mångmiljardären och skatteplaneraren Sir Richard Branson ska rädda sitt Virgin Atlantic genom att pantsätta sin egen ö i skatteparadiset Jungfruöarna – det rapporterar Bloomberg News.

Finansmannen Richard Branson och hans Virgin-imperium äger den privata ön Necker Island som tillhör ögruppen brittiska Jungfruöarna som ju är mest känt för sin liberala finanspolitik som gör dem till ett suveränt skatteparadis för folk med tillräckligt mycket kapital. Neckar Island är visserligen bara på 0,3 kvadratkilometer stor men bjuder, eller möjligen har bjudit, på allt en paradisö kan tänkas uppbringa och är alltså helt privat. Därför tror Sir Richard Branson att pantsättningen av den ska inbringa tillräckliga lån för att flygbolaget Virgin Atlantic ska kunna räddas genom coronakrisen.

Att finansmannen Richard Branson har en liten ö i ögruppen Jungfruöarna är inte bara för att kunna njuta privat i solen enligt hans kritiker. Han är brittisk medborgare men det var 14 år sedan han betalde någon skatt där. Finansmannens bankkonton finns i tryggt förvar någonstans inom Jungfruöarna där han även är mantalsskriven sedan länge. Richard Branson förnekar att detta har med skattebefrielsen att göra, han vill bo där för att han älskar ögruppen på gränsen mellan Atlanten och Karibiska havet så mycket att han till och med namngivit sitt imperium efter dem.

Enligt uppgifter som Bloomberg citerar ska ön vara värd med än 100 miljoner dollar (ungefär en miljard svenska kronor) men det var innan coronakrisen och innan en orkan rådbråkade ön rejält 2017. Det finns också cirka 175 anställda på Neckar island, alla ska ha blivit informerade om pantsättningen och det är genom en läcka bland dem som pantsättningen nått omvärlden. Och sedan återstår att se om det räcker för att rädda flygbolaget Virgin tillsammans med andra medel som finansmannen besitter:

Richard Branson har redan tidigare uppgivit att han kommer att tulla på sina privata tillgångar för att rädda sitt flygbolag, det har talats om en summa på 250 miljoner dollar ur den egna ”plånboken”. Enligt Bloomberg har finansmannens totala privata förmögenhet kunnat fastställas till 5 miljarder dollar vilket är 2 miljarder dollar mindre än tiden alldeles före coronakrisen.

Fotnot. Enligt uppgift gäller räddningsaktionen endast Virgin Atlantic som är ett dotterbolag till Virgin Austraila, allt inom Virgin-imperiet. Virgin Australia ansökte om rekonstruktion nyligen sedan den australiska regeringen inte ställt upp med statliga garantier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109