23948sdkhjf

Jungfruö ska rädda flygbolaget

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Mångmiljardären och skatteplaneraren Sir Richard Branson ska rädda sitt Virgin Atlantic genom att pantsätta sin egen ö i skatteparadiset Jungfruöarna – det rapporterar Bloomberg News.

Finansmannen Richard Branson och hans Virgin-imperium äger den privata ön Necker Island som tillhör ögruppen brittiska Jungfruöarna som ju är mest känt för sin liberala finanspolitik som gör dem till ett suveränt skatteparadis för folk med tillräckligt mycket kapital. Neckar Island är visserligen bara på 0,3 kvadratkilometer stor men bjuder, eller möjligen har bjudit, på allt en paradisö kan tänkas uppbringa och är alltså helt privat. Därför tror Sir Richard Branson att pantsättningen av den ska inbringa tillräckliga lån för att flygbolaget Virgin Atlantic ska kunna räddas genom coronakrisen.

Att finansmannen Richard Branson har en liten ö i ögruppen Jungfruöarna är inte bara för att kunna njuta privat i solen enligt hans kritiker. Han är brittisk medborgare men det var 14 år sedan han betalde någon skatt där. Finansmannens bankkonton finns i tryggt förvar någonstans inom Jungfruöarna där han även är mantalsskriven sedan länge. Richard Branson förnekar att detta har med skattebefrielsen att göra, han vill bo där för att han älskar ögruppen på gränsen mellan Atlanten och Karibiska havet så mycket att han till och med namngivit sitt imperium efter dem.

Enligt uppgifter som Bloomberg citerar ska ön vara värd med än 100 miljoner dollar (ungefär en miljard svenska kronor) men det var innan coronakrisen och innan en orkan rådbråkade ön rejält 2017. Det finns också cirka 175 anställda på Neckar island, alla ska ha blivit informerade om pantsättningen och det är genom en läcka bland dem som pantsättningen nått omvärlden. Och sedan återstår att se om det räcker för att rädda flygbolaget Virgin tillsammans med andra medel som finansmannen besitter:

Richard Branson har redan tidigare uppgivit att han kommer att tulla på sina privata tillgångar för att rädda sitt flygbolag, det har talats om en summa på 250 miljoner dollar ur den egna ”plånboken”. Enligt Bloomberg har finansmannens totala privata förmögenhet kunnat fastställas till 5 miljarder dollar vilket är 2 miljarder dollar mindre än tiden alldeles före coronakrisen.

Fotnot. Enligt uppgift gäller räddningsaktionen endast Virgin Atlantic som är ett dotterbolag till Virgin Austraila, allt inom Virgin-imperiet. Virgin Australia ansökte om rekonstruktion nyligen sedan den australiska regeringen inte ställt upp med statliga garantier.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Göran Grell: Nu gäller det att ställa om!

Buss- och gruppresebranschen har befunnit sig i djup kris sedan coronapandemin slog till med kraft i början av mars. Hela rese- och transportbranschen har därefter i princip stått stilla.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Storleverans av bussar till Brasilien

Godkänd för trafik

Nyhetsbrev

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

Arkiv

Nya Hässleholmsdepån invigd

Fler museer öppnar igen

Nya lokaler för Skånetrafiken

Öresundsregionens nya hamnterminal skjuts upp

Situation för terminalen är alltför osäker i och med viruset.

Europapengar till Transportföretagen

Plus

Siktar mot framtiden

Marcus Risberg och rederiet Tallink Silja har mött ett år som inte är något annat likt. Men bortom krisen och stängda gränser skymtar nya möjligheter – som både destinationer och bussresearrangörer kan ha stor nytta av.

Ny vd i Hybricon

Tunnelbaneupphandling blir inte av

Ny regel ska lindra krisen för transportsektorn

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan!

Återigen blir det ommöblering i toppen av Tunga Bussligan 2020 och en gammal bekant kliver in med buller och bång - det framgår av Bil Swedens färska statistik.

Scania räknar med att tvingas avskeda många

I och med den minskade efterfrågan har företaget upp till 5 000 för många anställda globalt, varav 1 000 i Sverige.

Hon ska styra Sturup

Bra maj för bussarna

Mångmiljonstöd till expressbussarna - i Norge

Från Bergkvara till Flexbuss

Bussbolag i konkurs

Hertz Sverige varslar

Jönsson till Naturturismföretagen

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Vann IT-upphandling till VL

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Rederi varslar 450 ombordanställda

Taxikonkurserna fortsätter

Rolfs betalar tillbaka

Öppnar på glänt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125