23948sdkhjf

Jungfruö ska rädda flygbolaget

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Mångmiljardären och skatteplaneraren Sir Richard Branson ska rädda sitt Virgin Atlantic genom att pantsätta sin egen ö i skatteparadiset Jungfruöarna – det rapporterar Bloomberg News.

Finansmannen Richard Branson och hans Virgin-imperium äger den privata ön Necker Island som tillhör ögruppen brittiska Jungfruöarna som ju är mest känt för sin liberala finanspolitik som gör dem till ett suveränt skatteparadis för folk med tillräckligt mycket kapital. Neckar Island är visserligen bara på 0,3 kvadratkilometer stor men bjuder, eller möjligen har bjudit, på allt en paradisö kan tänkas uppbringa och är alltså helt privat. Därför tror Sir Richard Branson att pantsättningen av den ska inbringa tillräckliga lån för att flygbolaget Virgin Atlantic ska kunna räddas genom coronakrisen.

Att finansmannen Richard Branson har en liten ö i ögruppen Jungfruöarna är inte bara för att kunna njuta privat i solen enligt hans kritiker. Han är brittisk medborgare men det var 14 år sedan han betalde någon skatt där. Finansmannens bankkonton finns i tryggt förvar någonstans inom Jungfruöarna där han även är mantalsskriven sedan länge. Richard Branson förnekar att detta har med skattebefrielsen att göra, han vill bo där för att han älskar ögruppen på gränsen mellan Atlanten och Karibiska havet så mycket att han till och med namngivit sitt imperium efter dem.

Enligt uppgifter som Bloomberg citerar ska ön vara värd med än 100 miljoner dollar (ungefär en miljard svenska kronor) men det var innan coronakrisen och innan en orkan rådbråkade ön rejält 2017. Det finns också cirka 175 anställda på Neckar island, alla ska ha blivit informerade om pantsättningen och det är genom en läcka bland dem som pantsättningen nått omvärlden. Och sedan återstår att se om det räcker för att rädda flygbolaget Virgin tillsammans med andra medel som finansmannen besitter:

Richard Branson har redan tidigare uppgivit att han kommer att tulla på sina privata tillgångar för att rädda sitt flygbolag, det har talats om en summa på 250 miljoner dollar ur den egna ”plånboken”. Enligt Bloomberg har finansmannens totala privata förmögenhet kunnat fastställas till 5 miljarder dollar vilket är 2 miljarder dollar mindre än tiden alldeles före coronakrisen.

Fotnot. Enligt uppgift gäller räddningsaktionen endast Virgin Atlantic som är ett dotterbolag till Virgin Austraila, allt inom Virgin-imperiet. Virgin Australia ansökte om rekonstruktion nyligen sedan den australiska regeringen inte ställt upp med statliga garantier.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Flygbusstrafiken utökas

Nya spår för Dalarnas tåg

Corona-säkrare på flygplatser i Norge

Kom tillbaka – vi betalar!

Mobilitetsaktör lanserar hållbarhetstävling

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Nyhetsbrev

Drabbades värst av coronakrien

Arkiv

Stena startar ny linje i Östersjön

Fartygen som tar både frakt och passagerare lägger till i Karlskrona varje torsdag.

Stort tapp för Tallink Grupp

Progrits köpte Infospread

Buss till Danmark igen

Ny kryssning till Höga kusten

Ny hos Eneroth

Plus

Nytt ryck i Tunga Bussligan

Under juli visar ett fabrikat på ett riktigt ryck i Tunga Bussligan - samtidigt sackar ledaren, det visar Bil Swedens statistik.

Bra juli för bussarna

5 000 bort från Scania

299 får gå från Tallink

Alla Scanias fabriker drivs nu fossilfritt

Första spårvagnen har anlänt till Lund

Åter biljettkontroller i region Stockholm

Legendarisk bilskrotare död

Ressugna svenskar fyller flygen

Skånetrafikanter nobbar munskydd

Sedan mitten av juli delar Skånetrafiken ut munskydd gratis till alla sina resenärer – men intresset för dessa har inte varit särskilt stort.

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Förlängd tid för uppsatstävlingen

IRU skriver till Europeiska rådet om bussbranschens tuffa situation

Arbetsmiljöverket ifrågasatt

Svag juni för bussarna

SLPs fastighet blir bussgarage

Trafikanalys: Kollektivresandet ökar

Nöjesparkerna i akut kris

Elscootern ersätter kollektivtrafiken

SL återinför biljettkontroller

Tre väljer Transiro

Akut kris för Sommarland

MAN truck & bus får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156