23948sdkhjf

Brett stöd för klimatsmart bränsle

Liquid wind jobbar med att omvandla koldioxid till bränsle. Nu har de fått in en miljon i gräsrotsfinansiering.

Det svenska nystartade bolaget Liquid wind öppnade nyligen sin andra gräsrotsfinansieringskampanj och har på kort tid tagit in en miljon kronor, vilket visar det breda stödet för klimatsmarta och hållbara investeringar. Liquid wind samarbetar i ett konsortium med experter för att omvandla infångad koldioxid och förnybar el till koldioxidneutralt bränsle; emethanol. Finansieringen är ett viktigt bidrag för att Liquid wind ska kunna påskynda arbetet med att introducera emethanol i stor skala och därmed möjliggöra minskning av koldioxidutsläppen från transportsektorn.

Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid wind kommenterar:
– Det är härligt att se vilket stabilt stöd det finns för hållbara bränslealternativ. Behovet av alternativa bränslen är stort. Vi har intressanta diskussioner med potentiella kunder som söker alternativ till fossila bränslen för att snabbt minska sina fossila utsläpp.  

Liquid wind utvecklar nu sin första kommersiella anläggning för emethanol i Sverige och planerar att etablera sex anläggningar till år 2030, för att därefter expandera internationellt. Varje anläggning kommer att producera 45 000 ton emethanol. När denna emethanol ersätter fossila bränslen minskas koldioxidutsläppen med 90 000 ton per år. Konstruktionen av den första anläggningen är igång och de nya investeringarna kommer att användas för det fortsatta arbetet fram till start av bygget under slutet av 2021. Produktionsstart för emethanol från den första anläggningen planeras till slutet av 2023.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125