23948sdkhjf

69 000 varslade varav många inom transportbranschen

Arbetsförmedlingens siffror visar att många anställda inom transport och industri har varslats i mars och april.

Den pågående pandemin har satt djupa spår på den svenska arbetsmarknaden. Sedan inledningen av mars har 69 188 personer varslats om uppsägning.

Under april varslades 26 773 personer om uppsägning. Bara den senaste veckan, 27 april–3 maj, har 6 270 personer varslats om uppsägning vilket är 2 575 fler än för hela april månad 2019.

– Antalet personer berörda av varsel om uppsägning fortsätter att växa med mycket höga tal. Den senaste veckans varsel kommer framför allt från transport och industri, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Flest personer som varslats sedan krisen inleddes i början av mars arbetar inom hotell- och restaurangverksamhet (17 312), bemanning (11 011) och transport och magasinering (8 122).  

Den kraftiga inbromsningen i hushållens konsumtion och besöksnäringen har framför allt påverkat storstadslänen. Här är tjänstesektorn och bemanning stora näringsgrenarna.

Den senaste veckan, 27 mars–3 april, har omkring 13 000 personer skrivit in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Under april har inskrivningstakten legat på en jämn nivå. Totalt under mars och april har omkring 122 000 personer skrivit in sig som arbetssökande.

– Arbetslöshetens utveckling beror på hur långvarig krisen blir. Bedömningen är att vi kan få en topp i sommar med en arbetslöshet runt 11 procent. Men vi kommer att se stora skillnader i arbetslösheten både geografiskt och mellan olika yrkesgrupper. För den som övervägt att utbilda sig eller ställa om sitt yrkesliv kan det här vara rätt tid, säger Annika Sundén.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.25