23948sdkhjf

Allt fler konkurser - taxi mest illa ute

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Utvecklingen av konkurser är aggressiv, ökar i snitt med 37 procent för varje vecka som går enligt Stockholms Handelskammare – inom persontransporter är taxiföretagen värst drabbade.

Nivåerna på konkurser har ökat dramatiskt och skalats upp vecka för vecka under april månad, enligt Stockholms Handelskammare som hänvisar till dagsaktuella data från Tillväxtanalys. Första veckan i april gick 236 svenska företag i konkurs – en siffra som ökat till 833 under aprils sista vecka.

Konkurserna vecka för vecka i april skrivs till 236, 407, 616 och 833. Det innebär att nivån på konkurser är 253 procent högre under den sista veckan av april jämfört med den första. Sammantaget rör det sig om 2 092 företag som gått i konkurs under månaden.

– Vissa branscher har upplevt ett aldrig tidigare skådat intäktsfall och för varje dag som går blir det naturligtvis svårare att klara av löpande kostnader och hålla sig flytande. För många företag är det tyvärr en kamp mot klockan, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

I genomsnitt ökar konkursnivån med 37 procent för varje vecka som gått under april månad. Flest konkurser fanns inom handeln (497), finans- och försäkring (411), byggindustri (330) och hotell- och restaurang (299).

Hotell- och restaurang var den näring med snabbast ökningstakt, 464 procents högre nivå jämfört med april i fjol. Stockholms län står för 34,5 procent av totalt antal företagskonkurser i april och står för 35,2 procent av totalt antal anställda som berörs av företagskonkurserna i april.

Stockholms Handelskammare menar att de åtgärder regeringen vidtagit har varit positiva, men sammantaget inte tillräckliga. Under föregående vecka presenterades en form av likviditetsstöd kallat för ”omställningsstöd” på 39 miljarder kronor.

I samband med presentationen uppgavs att ambitionen var att stödet ska vara på plats ”senast 1 juli”.

– Det är väldigt många veckor kvar till 1 juli och med tanke på hur aggressivt konkurserna utvecklas så borde det vara prioriterat att få ut stödåtgärderna snabbare. Det finns en påtaglig risk att väldigt många företag hinner förblöda, säger Stefan Westerberg.

När det gäller företag verksamma inom kollektivtrafik och andra persontransporter sticker taxinäringen ut som mest illa drabbad. Ett antal bussföretag har gått i konkurs i början av coronakrisen men just den senaste veckan är det taxiföretag som drabbats, fem konkursen på en vecka enligt Kreditrapporten.

Här är de taxiföretag som tvingats till konkurs på bara en vecka: Lavatera AB, Haninge kommun,14 anstälda; Tb Cab AB, Haninge kommun, 20 anställda; A.H.N Transport AB, Stockholm, ingen uppgift om antal anställda; Gondor Taxi AB, Eskilstuna ingen uppgift om antal anställda samt Taxi Centralen i Örebro AB, Örebro kommun, 2 anställda.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Göran Grell: Nu gäller det att ställa om!

Buss- och gruppresebranschen har befunnit sig i djup kris sedan coronapandemin slog till med kraft i början av mars. Hela rese- och transportbranschen har därefter i princip stått stilla.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Storleverans av bussar till Brasilien

Godkänd för trafik

Nyhetsbrev

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

Arkiv

Nya Hässleholmsdepån invigd

Fler museer öppnar igen

Nya lokaler för Skånetrafiken

Öresundsregionens nya hamnterminal skjuts upp

Situation för terminalen är alltför osäker i och med viruset.

Europapengar till Transportföretagen

Plus

Siktar mot framtiden

Marcus Risberg och rederiet Tallink Silja har mött ett år som inte är något annat likt. Men bortom krisen och stängda gränser skymtar nya möjligheter – som både destinationer och bussresearrangörer kan ha stor nytta av.

Ny vd i Hybricon

Tunnelbaneupphandling blir inte av

Ny regel ska lindra krisen för transportsektorn

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan!

Återigen blir det ommöblering i toppen av Tunga Bussligan 2020 och en gammal bekant kliver in med buller och bång - det framgår av Bil Swedens färska statistik.

Scania räknar med att tvingas avskeda många

I och med den minskade efterfrågan har företaget upp till 5 000 för många anställda globalt, varav 1 000 i Sverige.

Hon ska styra Sturup

Bra maj för bussarna

Mångmiljonstöd till expressbussarna - i Norge

Från Bergkvara till Flexbuss

Bussbolag i konkurs

Hertz Sverige varslar

Jönsson till Naturturismföretagen

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Vann IT-upphandling till VL

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Rederi varslar 450 ombordanställda

Taxikonkurserna fortsätter

Rolfs betalar tillbaka

Öppnar på glänt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125