23948sdkhjf

Allt fler konkurser - taxi mest illa ute

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Utvecklingen av konkurser är aggressiv, ökar i snitt med 37 procent för varje vecka som går enligt Stockholms Handelskammare – inom persontransporter är taxiföretagen värst drabbade.

Nivåerna på konkurser har ökat dramatiskt och skalats upp vecka för vecka under april månad, enligt Stockholms Handelskammare som hänvisar till dagsaktuella data från Tillväxtanalys. Första veckan i april gick 236 svenska företag i konkurs – en siffra som ökat till 833 under aprils sista vecka.

Konkurserna vecka för vecka i april skrivs till 236, 407, 616 och 833. Det innebär att nivån på konkurser är 253 procent högre under den sista veckan av april jämfört med den första. Sammantaget rör det sig om 2 092 företag som gått i konkurs under månaden.

– Vissa branscher har upplevt ett aldrig tidigare skådat intäktsfall och för varje dag som går blir det naturligtvis svårare att klara av löpande kostnader och hålla sig flytande. För många företag är det tyvärr en kamp mot klockan, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

I genomsnitt ökar konkursnivån med 37 procent för varje vecka som gått under april månad. Flest konkurser fanns inom handeln (497), finans- och försäkring (411), byggindustri (330) och hotell- och restaurang (299).

Hotell- och restaurang var den näring med snabbast ökningstakt, 464 procents högre nivå jämfört med april i fjol. Stockholms län står för 34,5 procent av totalt antal företagskonkurser i april och står för 35,2 procent av totalt antal anställda som berörs av företagskonkurserna i april.

Stockholms Handelskammare menar att de åtgärder regeringen vidtagit har varit positiva, men sammantaget inte tillräckliga. Under föregående vecka presenterades en form av likviditetsstöd kallat för ”omställningsstöd” på 39 miljarder kronor.

I samband med presentationen uppgavs att ambitionen var att stödet ska vara på plats ”senast 1 juli”.

– Det är väldigt många veckor kvar till 1 juli och med tanke på hur aggressivt konkurserna utvecklas så borde det vara prioriterat att få ut stödåtgärderna snabbare. Det finns en påtaglig risk att väldigt många företag hinner förblöda, säger Stefan Westerberg.

När det gäller företag verksamma inom kollektivtrafik och andra persontransporter sticker taxinäringen ut som mest illa drabbad. Ett antal bussföretag har gått i konkurs i början av coronakrisen men just den senaste veckan är det taxiföretag som drabbats, fem konkursen på en vecka enligt Kreditrapporten.

Här är de taxiföretag som tvingats till konkurs på bara en vecka: Lavatera AB, Haninge kommun,14 anstälda; Tb Cab AB, Haninge kommun, 20 anställda; A.H.N Transport AB, Stockholm, ingen uppgift om antal anställda; Gondor Taxi AB, Eskilstuna ingen uppgift om antal anställda samt Taxi Centralen i Örebro AB, Örebro kommun, 2 anställda.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Flygbusstrafiken utökas

Nya spår för Dalarnas tåg

Corona-säkrare på flygplatser i Norge

Kom tillbaka – vi betalar!

Mobilitetsaktör lanserar hållbarhetstävling

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Nyhetsbrev

Drabbades värst av coronakrien

Arkiv

Stena startar ny linje i Östersjön

Fartygen som tar både frakt och passagerare lägger till i Karlskrona varje torsdag.

Stort tapp för Tallink Grupp

Progrits köpte Infospread

Buss till Danmark igen

Ny kryssning till Höga kusten

Ny hos Eneroth

Plus

Nytt ryck i Tunga Bussligan

Under juli visar ett fabrikat på ett riktigt ryck i Tunga Bussligan - samtidigt sackar ledaren, det visar Bil Swedens statistik.

Bra juli för bussarna

5 000 bort från Scania

299 får gå från Tallink

Alla Scanias fabriker drivs nu fossilfritt

Första spårvagnen har anlänt till Lund

Åter biljettkontroller i region Stockholm

Legendarisk bilskrotare död

Ressugna svenskar fyller flygen

Skånetrafikanter nobbar munskydd

Sedan mitten av juli delar Skånetrafiken ut munskydd gratis till alla sina resenärer – men intresset för dessa har inte varit särskilt stort.

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Förlängd tid för uppsatstävlingen

IRU skriver till Europeiska rådet om bussbranschens tuffa situation

Arbetsmiljöverket ifrågasatt

Svag juni för bussarna

SLPs fastighet blir bussgarage

Trafikanalys: Kollektivresandet ökar

Nöjesparkerna i akut kris

Elscootern ersätter kollektivtrafiken

SL återinför biljettkontroller

Tre väljer Transiro

Akut kris för Sommarland

MAN truck & bus får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144