23948sdkhjf

Kortare sommar för Inlandsbanan

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Inlandsbanan skjuter fram sommarens trafikstart på grund av coronakrisen - det innebär att årets sommarsäsong blir kortare.

Mot bakgrund av det nya coronaviruset och den uppmaning som Folkhälsomyndigheten gått ut med om att undvika icke nödvändiga resor så har Inlandsbanan beslutat att skjuta fram starten för sommarens trafik.

Inlandsbanan har efter utbrottet av covid-19 haft ambitionen och arbetat för att kunna genomföra sommartrafiken som planerat, det vill säga med start 15 juni. I dagsläget ligger en avrådan från Folkhälsomyndigheten om icke nödvändiga resor vilket gör att Inlandsbanan skjuter fram trafikstarten.

Sommarens trafik planeras istället att starta 6 juli och slutdatum 23 augusti står fast vilket innebär att årets sommartrafik blir 21 dagar kortare än normakt. Inlandsbanans sommartrafik är något som engagerar och påverkar många, både direkt och indirekt.

– Vi ser i rådande läge att det blir svårt att så snart som 15 juni starta trafiken och anser oss nödgade att fatta detta beslut med god marginal så att det blir bästa möjliga utgång för alla som påverkas. Det handlar inte enbart om våra egna resurser, utan även samarbetspartners och resenärer som ska få fatta genomtänkta beslut i god tid. Resenärer som påverkas kommer att erbjudas fri ombokning, antingen till senare i sommar eller till sommaren 2021, och om inget av detta önskas har de naturligtvis rätt till fri avbokning, säger Elena Jönsson, Chef Destination Inlandsbanan AB.

Inlandsbanan har gränsöverskridande paketresor som påverkas av både svenska och norska myndigheters beslut. Samtidigt kommer den i vanliga fall stora tillströmningen av utländska turister i sommar eventuellt att utebli. Normalt sett brukar Inlandsbanan ha cirka 20 procent internationella resenärer.

– Vi är övertygade om att vi har en bra produkt även för dessa tider och har förhoppningar om den inhemska turismen. Inlandsbanan sträcker sig genom vidsträckt natur och vi ser ett ökat intresse för både vandring, tågluff till fjällen och allt vad naturen har att erbjuda utan att träffa alltför mycket andra människor. Vi tror att fler inom landet kommer att ta chansen att uppleva dessa orörda delar av Sverige i sommar, och vår målsättning är som alltid att erbjuda våra resenärer trygga, hållbara och säkra resor säger Elena Jönsson.

För de resenärer som hellre vill uppleva Inlandsbanan nästa år så är flera paketresor redan nu bokningsbara, bland annat är Jokkmokks vintermarknad och Vildmarkståget Valborg. Fler resor för 2021 publiceras löpande på hemsidan. En nyhet för nästa års sommarsäsong är att den förlängs med en vecka från 10 till 11 veckor.

FAKTA/Inlandsbanan

Sommarsäsong 2020 6 juli – 23 augusti

Inlandsbanan går genom sju olika landskap: Värmland, Dalarna, Härjedalen, Hälsingland, Jämtland, Ångermanland och Lappland.

Banans originalsträcka är 1 296 kilometer, från Kristinehamn till Gällivare.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Flygbusstrafiken utökas

Nya spår för Dalarnas tåg

Corona-säkrare på flygplatser i Norge

Kom tillbaka – vi betalar!

Mobilitetsaktör lanserar hållbarhetstävling

Kryssarstopp i Norge

Efter coronadrabbade kryssaren på Hurtigruten – nu har Norge satt stopp för alla kryssningsfartyg med fler än 100 personer ombord.

Nyhetsbrev

Drabbades värst av coronakrien

Arkiv

Stena startar ny linje i Östersjön

Fartygen som tar både frakt och passagerare lägger till i Karlskrona varje torsdag.

Stort tapp för Tallink Grupp

Progrits köpte Infospread

Buss till Danmark igen

Ny kryssning till Höga kusten

Ny hos Eneroth

Plus

Nytt ryck i Tunga Bussligan

Under juli visar ett fabrikat på ett riktigt ryck i Tunga Bussligan - samtidigt sackar ledaren, det visar Bil Swedens statistik.

Bra juli för bussarna

5 000 bort från Scania

299 får gå från Tallink

Alla Scanias fabriker drivs nu fossilfritt

Första spårvagnen har anlänt till Lund

Åter biljettkontroller i region Stockholm

Legendarisk bilskrotare död

Ressugna svenskar fyller flygen

Skånetrafikanter nobbar munskydd

Sedan mitten av juli delar Skånetrafiken ut munskydd gratis till alla sina resenärer – men intresset för dessa har inte varit särskilt stort.

Transportstyrelsen polisanmäler trafikskola

Förlängd tid för uppsatstävlingen

IRU skriver till Europeiska rådet om bussbranschens tuffa situation

Arbetsmiljöverket ifrågasatt

Svag juni för bussarna

SLPs fastighet blir bussgarage

Trafikanalys: Kollektivresandet ökar

Nöjesparkerna i akut kris

Elscootern ersätter kollektivtrafiken

SL återinför biljettkontroller

Tre väljer Transiro

Akut kris för Sommarland

MAN truck & bus får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172