23948sdkhjf

Ny tunnelbana – många nya jobb

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Nya beräkningar visar att den pågående utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm kommer att generera jobb motsvarande 140 000 årsarbetare.

Med 140 000 fler sysselsatta kan väntas 16 miljarder i nya intäkter till staten, bara i form av nya arbetsgivaravgifter. Totalt uppskattas bygget kunna generera 34 miljarder kronor i ökade skatteintäkter till stat och kommuner.

– Motsvarande 140.000 jobb är inte kattskit. Det visar vilken betydelse för hela Sverige som tunnelbanan har redan under byggtiden. Inte minst i tider av kris och prövning krävs att vi tar ansvar för att hålla i och hålla ut i framtidsbyggen likt detta. När tunnelbanan en gång började byggas var det brinnande världskrig. Då som nu är den en symbol för jobben, tillväxten och framtiden, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Tre mil nya T-banespår, 18 nya stationer och ökad sysselsättning motsvarande 140 000 årsarbetare i gröna jobb. Tunnelbaneutbyggnaden är ett klockrent exempel på gröna investeringar som behövs nu. Därför är det viktigt att vi alla också tar ett gemensamt ansvar för finansieringen. Vi kan inte pausa framtiden och omställningen till ett hållbart samhälle, säger Tomas Eriksson (MP) miljö- och kollektivtrafikregionråd.

FAKTA/Tunnelbaneutbyggnaden i siffror

Utbyggnaden av tunnelbanan innebär bygget av 18 nya stationer samt 3 mil nya spår och tunnlar. I den första etappen byggs tunnelbana mellan Akalla och Barkarby, Odenplan och Arenastaden, Kungsträdgården och Nacka-Söderort. I ett nästa steg ska tunnelbana byggas mellan Älvsjö och Fridhemsplan. Berörda kommuner kommer samtidigt bidra med totalt drygt 130 000 nya bostäder.

Enligt nya uppgifter från Förvaltningen för utbyggd tunnelbana kommer det pågående bygget av ny tunnelbana i Stockholm att generera sysselsättning under utbyggnadsarbetet motsvarande 140 000 årsarbetare (ett årsarbete motsvarar det arbete en heltidsanställd person med normal arbetstid genomför under ett år).

Med sysselsättningseffekter följer också ekonomiska effekterna för staten såväl som för länets kommuner. Med 140 000 fler årsarbeten uppskattas staten få ett totalt tillskott på 24 miljarder kronor i intäkter, varav cirka 16 miljarder kronor i arbetsgivaravgifter och cirka 8 miljarder kronor i momsintäkter. Kommunerna uppskattas även erhålla ytterligare cirka 10 miljarder kronor i kommunalskatt.

Samlat uppskattas således staten och berörda kommuner tillsammans att erhålla åtminstone 34 miljarder kronor i ytterligare intäkter.

För att tydliggöra storleken på det antal årsarbeten som kommer krävas för en utbyggd tunnelbana kan siffran sättas i perspektiv till andra storheter på arbetsmarknaden. Ett sådant exempel är att de hälso- och sjukvårdsanställda i samtliga Sveriges regioner som 2019 tillsammans uppgick till 149 677 årsarbetare.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Från Bergkvara till Flexbuss

Bussbolag i konkurs

Hertz Sverige varslar

1

Okrossbar busskur lanseras

Bilden ovan är ingen ovanlig syn vid Sveriges många busskurar – men nu lanseras kuren som inte kan krossas.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Jönsson till Naturturismföretagen

Nyhetsbrev

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Arkiv

Sveriges Bussföretag fick ny styrelse

”Stödet duger inte”

Omställningsstödet är inte tillräckligt omfattande - behöver förlängas och breddas enligt Taxiförbundet.

Drar ifrån i Bussförar-SM

308 bussförare har anmält sig till Bussförar-SM 2020, betydligt fler än förra året vid den här tiden – ledande bussbolaget gasar på bra i täten.

Väg till resa utan bil

Tysk resemarknad blir digital

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Möte om resekrisen samlade många

Webbinariet om krisen i rese- och besöksnäringen 25 maj samlade 250 deltagare – frågan som sökte ett svar var hur branschen ska räddas från total undergång.

Vann IT-upphandling till VL

Vätgastågen är här

Efter omfattande tester ersätter vätgaståg dieseldrivna lok i Tyskland. "Vätgashistoria har skrivits".

Stor bussorder till Bryssel

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Gävle – Sundsvall på under en timme

Trafikverket har utrett i vilken ordning järnvägen mellan Gävle och Kramfors bör byggas ut.

Rederi varslar 450 ombordanställda

Ny ledare i Bussförar-SM

18 maj noterades 267 anmälda till Bussförar-SM 2020 vilket är klart fler än samma tid förra året - och nu har det blivit skifte på toppen.

Taxikonkurserna fortsätter

Rolfs betalar tillbaka

Öppnar på glänt

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Upphandling avbryts

Ny vd på Nya Gotlandsflyget

Toppchef lämnar Scania för Daimler

Många nya taxikonkurser

Fel om Connect Bus

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Bra - men mer kan behövs

Nästan flygfritt under april

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125