23948sdkhjf

Rolfs betalar tillbaka

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Rolfs Flyg & Buss går mot strömmen i krisande resebranschen – bolaget är snabbast på återbetalning när UD avråder från resande.

Information inom en timme. Återbetalning direkt. Det har varit rutinen för gruppresearrangören Rolfs Flyg & Buss när Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan. Totalt har 1000 grupper motsvarande 45 000 resenärer fått sina resplaner inställda.

I mitten på mars tog Utrikesdepartementet det första stora beslutet att avråda från alla utlandsresor för en period framöver. Därefter har beslutet förlängts vid två tillfällen. När branschorganisationen SRF samtidigt uppmanade researrangörer att trotsa regelverket och inte återbetala kunder för inställda resor blev oron om ekonomiska förluster hos resenärerna påtagliga.

Vi menar att paketreselagen är tydlig om både arrangörers och kunders både rättigheter och skyldigheter vid bokning av en resa. Vid en avrådan från Utrikesdepartementet ska inställda resor återbetalas. Det är också den linjen vi valde att följa.

– Det är inte rätt att hålla våra kunders pengar som gisslan i ett försök att kräva ersättning från stat eller andra myndigheter, säger Emanuel Karlsson, vd på Rolfs Flyg & Buss.

Besluten kring avrådan på resor har kommit snabbt och med kort varsel utan någon förvarning till arrangörer. Det kräver välfungerande rutiner då resenärer idag kräver snabb återkoppling. Vid Utrikesdepartementets tre avrådanden har vi informerat våra berörda resenärer inom en timme.

I början av 2020 var Rolfs Flyg & Buss på väg mot ett rekordår med en omsättning på en miljard kronor och skulle därmed befästa sin position som Sveriges största gruppresearrangör. När Coronaviruset i februari nådde Europa blev den förestående pandemin påtaglig för alla och bokningstempot stagnerade över en natt för hela resebranschen. 25 februari var bolagets prognostiserade försäljning för dagen beräknad till 500 personer, men istället avslutades dagen med 500 avbokningar. Den stora högsäsongen i april och maj för gruppresor skulle utebli.

Gruppresor är ett populärt format och mycket uppskattad hos äldre resenärer. En samhällsgrupp som också tillhör den största riskgruppen för Coronaviruset. Det gör situationen extra allvarsam. Under våren har Rolfs Flyg & Buss till dagens datum ställt in 1000 gruppresor motsvarande 45 000 resenärer.

– Vi har totalt återbetalat resenärer 74 miljoner kronor för inställda resor, säger Emanuel Karlsson.

Resebranschen är extra hårt drabbad av myndigheternas restriktioner med ytterst få möjligheter till att bedriva en lönsam verksamhet.

– Vi är ytterst tacksamma för statens stöd i form av permitteringsmöjligheter för personalstyrkan. Vi anser att en utökad permitteringsgrad till 100 procent specifikt för resebranschen bör tillämpas. Dessutom vill vi se ytterligare konkreta stödåtgärder som ska göra det möjligt att snabbt växla upp till ett fullskaligt tempo inför att restriktionerna lättar, säger Emanuel Karlsson. Han fortsätter:

– Just nu satsar vi extra på utbildningar och kompetensutveckling för personal. Målet är att komma starkare ut ur krisen och kunna leverera ännu bättre upplevelser och glädje för framtida resenärer.

– Vi räknar med att resandet kan börja återgå under sommaren, för att sedan ta ytterligare fart under hösten. Under 2021 räknar vi med att kunna bedriva vår verksamhet fullt ut och vara tillbaka på en miljard kronor i omsättning.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Fem snabba frågor…

Plus

Göran Grell: Nu gäller det att ställa om!

Buss- och gruppresebranschen har befunnit sig i djup kris sedan coronapandemin slog till med kraft i början av mars. Hela rese- och transportbranschen har därefter i princip stått stilla.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Storleverans av bussar till Brasilien

Godkänd för trafik

Nyhetsbrev

Plus

Laddar för nystart

Kristoffer Tamsons basar för kollektivtrafiken i region Stockholm och är genom andra roller även en del av hela Kollektivtrafiksverige. Nu är siktet inställt på att komma tillbaka på andra sidan av den långdragna pandemin som lamslagit nästan allt.

Arkiv

Nya Hässleholmsdepån invigd

Fler museer öppnar igen

Nya lokaler för Skånetrafiken

Öresundsregionens nya hamnterminal skjuts upp

Situation för terminalen är alltför osäker i och med viruset.

Europapengar till Transportföretagen

Plus

Siktar mot framtiden

Marcus Risberg och rederiet Tallink Silja har mött ett år som inte är något annat likt. Men bortom krisen och stängda gränser skymtar nya möjligheter – som både destinationer och bussresearrangörer kan ha stor nytta av.

Ny vd i Hybricon

Tunnelbaneupphandling blir inte av

Ny regel ska lindra krisen för transportsektorn

Plus

Ny ledning i Tunga Bussligan!

Återigen blir det ommöblering i toppen av Tunga Bussligan 2020 och en gammal bekant kliver in med buller och bång - det framgår av Bil Swedens färska statistik.

Scania räknar med att tvingas avskeda många

I och med den minskade efterfrågan har företaget upp till 5 000 för många anställda globalt, varav 1 000 i Sverige.

Hon ska styra Sturup

Bra maj för bussarna

Mångmiljonstöd till expressbussarna - i Norge

Från Bergkvara till Flexbuss

Bussbolag i konkurs

Hertz Sverige varslar

Jönsson till Naturturismföretagen

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Flexbuss växlar upp

Tvärstopp för Göta Kanal

Transportföretagen: "Längre kontantstöd!"

Vann IT-upphandling till VL

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Rederi varslar 450 ombordanställda

Taxikonkurserna fortsätter

Rolfs betalar tillbaka

Öppnar på glänt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172