23948sdkhjf

Rolfs betalar tillbaka

Rolfs Flyg & Buss går mot strömmen i krisande resebranschen – bolaget är snabbast på återbetalning när UD avråder från resande.

Information inom en timme. Återbetalning direkt. Det har varit rutinen för gruppresearrangören Rolfs Flyg & Buss när Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan. Totalt har 1000 grupper motsvarande 45 000 resenärer fått sina resplaner inställda.

I mitten på mars tog Utrikesdepartementet det första stora beslutet att avråda från alla utlandsresor för en period framöver. Därefter har beslutet förlängts vid två tillfällen. När branschorganisationen SRF samtidigt uppmanade researrangörer att trotsa regelverket och inte återbetala kunder för inställda resor blev oron om ekonomiska förluster hos resenärerna påtagliga.

Vi menar att paketreselagen är tydlig om både arrangörers och kunders både rättigheter och skyldigheter vid bokning av en resa. Vid en avrådan från Utrikesdepartementet ska inställda resor återbetalas. Det är också den linjen vi valde att följa.

– Det är inte rätt att hålla våra kunders pengar som gisslan i ett försök att kräva ersättning från stat eller andra myndigheter, säger Emanuel Karlsson, vd på Rolfs Flyg & Buss.

Besluten kring avrådan på resor har kommit snabbt och med kort varsel utan någon förvarning till arrangörer. Det kräver välfungerande rutiner då resenärer idag kräver snabb återkoppling. Vid Utrikesdepartementets tre avrådanden har vi informerat våra berörda resenärer inom en timme.

I början av 2020 var Rolfs Flyg & Buss på väg mot ett rekordår med en omsättning på en miljard kronor och skulle därmed befästa sin position som Sveriges största gruppresearrangör. När Coronaviruset i februari nådde Europa blev den förestående pandemin påtaglig för alla och bokningstempot stagnerade över en natt för hela resebranschen. 25 februari var bolagets prognostiserade försäljning för dagen beräknad till 500 personer, men istället avslutades dagen med 500 avbokningar. Den stora högsäsongen i april och maj för gruppresor skulle utebli.

Gruppresor är ett populärt format och mycket uppskattad hos äldre resenärer. En samhällsgrupp som också tillhör den största riskgruppen för Coronaviruset. Det gör situationen extra allvarsam. Under våren har Rolfs Flyg & Buss till dagens datum ställt in 1000 gruppresor motsvarande 45 000 resenärer.

– Vi har totalt återbetalat resenärer 74 miljoner kronor för inställda resor, säger Emanuel Karlsson.

Resebranschen är extra hårt drabbad av myndigheternas restriktioner med ytterst få möjligheter till att bedriva en lönsam verksamhet.

– Vi är ytterst tacksamma för statens stöd i form av permitteringsmöjligheter för personalstyrkan. Vi anser att en utökad permitteringsgrad till 100 procent specifikt för resebranschen bör tillämpas. Dessutom vill vi se ytterligare konkreta stödåtgärder som ska göra det möjligt att snabbt växla upp till ett fullskaligt tempo inför att restriktionerna lättar, säger Emanuel Karlsson. Han fortsätter:

– Just nu satsar vi extra på utbildningar och kompetensutveckling för personal. Målet är att komma starkare ut ur krisen och kunna leverera ännu bättre upplevelser och glädje för framtida resenärer.

– Vi räknar med att resandet kan börja återgå under sommaren, för att sedan ta ytterligare fart under hösten. Under 2021 räknar vi med att kunna bedriva vår verksamhet fullt ut och vara tillbaka på en miljard kronor i omsättning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063