23948sdkhjf

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Miljödeklaration av drivmedel tar form men ännu saknas information om ursprungsland vid pump – Gröna Bilister kräver ändring.

Intresseorganisationen Gröna Bilister har svarat på Energimyndighetens remisser av föreskrifter kring miljödeklaration av drivmedel. Klimatpåverkan och råvaror ska deklareras vid pump, men ursprungsland tyvärr endast på webben. Miljödeklarationerna bör införas 1 juni 2021 istället för 1 oktober 2021, som Energimyndigheten föreslår anser intresseorganisationen.

Den grafiska utformningen av miljödeklarationen är i huvudsak väl genomtänkt. Dess placering på pump och laddstation bör dock preciseras. Konsumenter bör veta var de ska söka den med blicken, oavsett av var de tankar. En lämplig placering är frontalt ovanför drivmedelsmunstyckets fäste.

Den ursprungliga avsikten var att drivmedlets klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer skulle deklareras vid pump. Gröna Bilister beklagar att ursprungsländerna nu endast ska redovisas på webben, sedan den svenska regeringen givit efter för EU-kommissionens invändningar – något som intresseorganisationen inte förstår orsakerna till.

Ris till regeringen alltså, men också ros: "Sverige blir först i världen med hållbarhetsrelaterad konsumentinformation om drivmedel vid pump och laddstation. Regeringen är värd en eloge för detta", skriver intresseorganisationen i sitt remissvar som ändå tycker att allt tagit mycket lång tid att få till:

Den som väntar på något gott väntar inte för länge, säger ordspråket. Det kan tolkas på två sätt: antingen väntar man gärna hur länge som helst på det man vill ha, eller ser man till att förverkliga det bums. I detta fall verkar regeringen föredra den första tolkningen. Miljödeklarationen aviserades redan sommaren 2016. Införandet har nu skjutits upp tre gånger. Senaste budet är 1 oktober 2021.

Som skäl till den senaste fördröjningen anger regeringen och Energimyndigheten att drivmedelsbolagen ska hinna anpassa sig till de nya kraven, och hinna trycka upp klistermärken att fästa på pumparna.

– Detta är dimridåer från de stora drivmedelsföretag som inte vill ha någon miljödeklaration alls, och från en regering som ger efter för dessa. Det är sant att EU:s invändningar har försenat föreskrifterna, men ingenting hindrar att miljödeklarationen införs 1 juni 2021, säger Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156