23948sdkhjf

Okrossbar busskur lanseras

Bilden ovan är ingen ovanlig syn vid Sveriges många busskurar – men nu lanseras kuren som inte kan krossas.

Ett vanligt scenario för busspendlare: Måndag morgon. Busskuren är trasig. Glaskross överallt. Kuren lagas och veckan går. Ny måndag och mer glaskross. Kuren lagas. Om och om igen, ett jämnt flöde i takt med almanackan. Vårjackan byts mot T-shirt som byts mot tröja som får halsduk och parkas. Kuren krossas och lagas, regnet faller och offentliga skattemedel går upp i tomma intet. Det handlar om miljoner.

Samtidigt som fakturorna attesteras och betalas så kastas dessutom betydligt roligare och mer behövliga projekt i papperskorgen, för de finns det inga pengar till.

– Vi har känt en utmaning i att lösa den här situationen eftersom vi arbetar med okrossbara glaslösningar i infrastrukturen och nu kan vi med stolthet lansera en nyckelfärdig busskur som står emot vandalism, säger Bengt Nilsson, vd på Hammerglass i Förslöv.

Hammerglass busskur tål sparkar, stenkast, slag med basebollträ, skott med kolsyrepistol – alla tänkbara försök till förstörelse. Den levereras med okrossbara paneler, 300 gånger starkare än glas, med ett specialdesignat infästningssystem som hindrar att de sparkas ut. Panelerna sitter kvar, busskuren står stadig och hel. Vecka efter vecka, årstid efter årstid. Allt enligt tillverkaren.

Helhetslösningen kan beställas efter önskad längd och fullt utrustad med sittplatser och belysning, och för den som föredrar att behålla befintliga kurer så finns alternativet att endast byta glaset i dessa mot Hammerglasspaneler.

– Panelernas yta är nanobehandlad, vilket gör den glattare än traditionell glasyta och därför är den också betydligt enklare att rengöra från graffiti. Det minskar saneringskostnaden betydligt, säger Bengt Nilsson.

Trafikbolaget Nobina har deltagit i ett testprojekt där Hammerglass paneler installerats i ett 20-tal av bolagets befintliga busskurer. Resultatet? En vinst på 100 000 kronor varje månad enligt Hammerglass beräkningar.

Se deras film om busskuren HÄR!

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125