23948sdkhjf

Mångmiljonstöd till expressbussarna - i Norge

Den norska regeringen kompenserar landets den hårt drabbade kommersiella expressbusstrafiken med 100 miljoner norska kronor – men i Sverige finns inga planer på ett liknande stödpaket.

Stödet till de den norska expressbussnäringen kom 29 maj och ingår i regeringens ”Krisepakke 3” som kommit till efter att den norska branschorganisatioen NHO Transport förhandlat med regeringen om saken.

NHO Transport har haft en kontinuerlig dialog med norska regeringen sedan 19 mars om vad som behövs för att rädda just expressbusstrafiken under den rådande pandemin – samt för att underlätta återstarten efter den. Nyheten om att den norska regeringen gått organisationen till mötes och nu går in med riktat stöd mottogs med stor glädje 29 maj:

– Dagens nyhet om 100 miljoner är mycket glädjande och representerar ett erkännande av expressbusstrafikens samhällsnytta. Stödet är tillfälligt och näringen sak uteslutande leva av biljättintäkterna när förhållandena normaliserats och dagens begränsingar upphävs, säger Jon H Stordrange, vd för NHO Transport.

Liksom tidigare är våra nordiska grannländer mer proaktiva än svenska beslutsfattare. Det riktade stödet till norska expressbussar träffar rakt in i en del av rese- och besöksnäringen som är hårt ansatt i spåren av Corona pandemin. Sveriges Bussföretag har lagt fram förslag om direkta stöd även till den svenska kommersiella busstrafiken, förslag som vi ännu inte fått någon reaktion på, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14